.

Thursday, December 31, 2009

Happy New Year

Dalam beberapa jam je lagi kita akan menuju ke tahun hdpn..hehe thn 2010 la..so t’fikir plk sy..adakah segala impian thn 2009 semuanyer tcapai?? Ada ke lg belum dicapai..tp rsnyer byk yg x tcapai kut…so semoga thn baru 2010 ini akan mberikan sinar baru utkku..apa yg lebih penting semoga segala impian tu akan mjadi kenyataan. InsyaAllah..Masih Berharap…thn baru dlm islam pun dah mcecah 14 hari hari ini…so mgkin byk yg perlu dilaksanakan..just wait & see what happen this year..

Okler x nk mbebel byk…to all in this world I...


◊¯''•.¸ (¯''•.¸ *♥♥♥* ¸.•''¯) ¸.•' '¯) ˜”*°•.˜”*°•. ˜”*°•♥•°*”˜ .•°*”˜.•°*”˜ *♥* WISHING YOU A HAPPY NEW YEAR *♥* .•°*”˜.•°*”˜.•°*”˜•♥•˜”*°•.˜”*°•.˜”*°•. (_¸.•'' (_¸.•'' *♥♥♥* ''•.¸_) ''•.¸_)



Kenapa Aku Diuji...

Hehe mari menulis lg…eh silap menaip lps lik exam 3p ri tu sbnrnye ada mende yg ingin diceritakan..tp dh giler nk lik kg pnya psl so x smpt la jari-jemari I nie menari2 di dada papan kekunci..muahaha, fes ting yg sy nk citer kat belog nie..oh ya belog I nie kira dah jd cam my 3rd diary la..ok berbalik pd citer yg nk diceritakan td tu…Alhamdulillah exam 3P ri tu pass dgn jaya & cemerlangnyer dgn mdpt mrkh 97% drpd 100%..huhu slh 1 soklan, sdh sket koz x dpt 100% tp hepi byk koz lulus, tu yg plg penting…


Abis jer exam smpai2 umh sewa trs packing2. ala kdr, then dgn sepantas chya…g FTMK lik..tumpang org, dia nk lik KL…so smpai jgk la ke KL..smpt plk tu m’yogo’kan diri..amende pelik sgt bunyinyer tu haha..okler smpt la sy & si dia g SOGO mkn je pun lps tu trs g Pudu plk nk kejar bas kul 4 kut klu x silap…ke 3 ntah haish pelupa btl la I nie skrg…


Sungguh hepi rsnye nk lik kg koz soknyer 1 Muharram 1431H adalah ulangtahun kelahiranku yg ke dot..dot…haha, sape tau senyap2 jelah ye..yg pasti sy bkn semakin muda anda & korg2 pun sm jgk so jgn la nk perasan muda, sbb makin lama kt makin tua..xde sorg pun kat dunia ni yg makin lama makin muda tol x?

Turun je dr bas hujan selebat2nyer..so I was stuck in the road..so i can’t across to my home…amende nie..aku yg taip aku yg x fhm..dah la slh tatabahasa plk tu ish2..kat mn la belaja English dulu nie…:p..dipendekkn citer trn je dr bas hujan mmg tlalu lebat, disbbkn kelebatn yg melampau tu x dpt la nk melintas jln..yelah jln dpn umh tu dah la besor…rs cam kn wat larian 100 meter baru smpai…smpaikan Daddy I yg tggu kat dpn mbawakan payung sakti tu pun x dpt nk melintas jln…last2 tggu jelah smpai kenderaan yg bsimpang siur tu bkurangan..then apa lg pecut la, dah mcm kambing takut hujan plk…haish malu tol I…


Smpai umh trs mndi mn x nyer dah rupa mcm org jatuh parit, xde pkataan yg sesuai utk mgambarkn keadaan di ms tu…msk je dlm umh sy soh adik yg bongsu tu amik lagu kat hp…then dia kt hp tu x on pun..so sy pun soh la dia on tu pun susah..mgkin jgk abis bateri sbbnyer ms dlm bas tu pun bateri dah low…then dia kata x leh gak..upe2nyer hp tu masuk air..uwaa….dgn beg2 pun btakung air dlm tu…nie sm slh org 3P arggghhh menci2…sape soh wat beg x kalis air…diorg gak yg slh hik2…xpelah dah nasib nk wat cmne..sekalipun letak dlm suar jeans yg dipakai ri tu confirm bsh jgk…ms hari ke3 hp tu blh on but now..lgsg xde ape2 effect dah waa cedih2…


Hebat sungguh aku diuji…mn x nyer, aku ingat lg ms sem 3 laptop aku rosak klu x silap dlm akhir sem jgk la…then awal sem 5 hard-disk plk rosak..melayang duit RM250 beli hdd PC nie…crdt tu imemdy sbb bg pinjam PC…lps tu akhir sem nie plk henpon rosak..waa..waa…waa…mcm peribahasa sudah jatuh ditimpa tgga pastu tkena najis ayam..yekkk…sungguh sadis kisah ini…ape2 pun Allah mguji hamba-Nya mgikut kemampuan hamba tsebut…so mgkin semua ini msh mampu utk dihadapi…jd HADAPILAH DGN SENYUMAN….


Akhirnya aku jatuh cinta jua…

Wah2 sesapa yg bc tajuk tu confirm ttnya2 ngn sape I jatuh cinta nie kn…untuk pgetahuan sume sy dah jatuh cinta ngn Edward Cullen…ms wat course 3p ri tu br la sy bkesempatan utk menonton citer Twilight muahaha..pnya lm peram dlm external..agak2 klu mknn la mau dah bkulat2…bucuk2 yerk…org lain dah lyn new moon sy plk br thegeh2 nk tgk Twilight ketinggalan zaman btl la..hehe..tp utk sume peminat Edward tu..alu2kn la kehadiran sy utk sm2 jatuh cinta :p (ayat x leh blah…)okler jap2 g klu ada ms sy akn bcerita lg..sbnrnyer byk yg ingin diceritakan..cm kkrgn ms utk menaip..xpe sbr yer…


Wednesday, December 30, 2009

Belog..belog..oh belog..

Hehe apa kabo semua? X lm lg thn baru akn mjelang..tggl 2 ri jer lg..so belog ini pun akan mgalami perubahan drastic chewah..

1.kata ganti nm aku akan ditukarkan kepada SAYA.... sj jer tu, nmpk mcm sopan la sket kut hehe…
2.sy akan mbuat banner sdiri…amende banner tu?? Btl ke banner nm mende tu?? Pendek kata gmbr kat atas nie la…msh dlm proses mendesign lg…lom siap huhu…InsyaAllah akan cuba disiapkan sblm tarikh 01.01.2010 bersamaan 15 Muharram 1431H….
3.sy akan selalu menghapdet belog ini…nntikan…..
4.plg penting sy akan cb mdptkan follower utk belog ini..so xde la sunyi dr komen2 kn..heh2

Sekian dulu utk kali nie….adios…

Wednesday, December 16, 2009

3P ohh 3P...

Today is a 2nd last day 4 3P..ecece speaking London plk..okler x kisah ler btl ke x aku speaking nie..yg pasti aku nk speaking gak..

Ok mcm aku bgtau td nie 2nd last day aku utk 3P nie..ri nie dlm Makmal Media Interaktif ( MMI ) msh spt hari2 yg sblmnye..jika xde presentation maka aktiviti kitorg ialah mbuat aktiviti melayan diri sdiri yg tgh kebosanan..muahaha…

Sok exam Dreamweaver CS4, hari yg bakal menentukan sm ada aku bkl diiktiraf sbg seorg pelajar yg layak mdapat sijil dreamweaver tu ataupun tidak..setinggi2 doa aku panjatkan ke hadrat Ilahi agar mpermudahkan jln bg aku sok..& mberikan aku ketenangan semaksima mgkin utk mjawab sume soklan2 dgn tepat & jayanye..Amin..korg2 pun doa jgk la utk aku sekali ye..tu pun klu ada yg bc blog nie..

Dgn blarinye waktu mhampiri hari Khamis (esok ler tu)..so bmakna semakin hampirler hari utk aku nk balik kg..yesss…lik kg hoho..rindu kat sume, mak abah, & adik2…esc : my little sister..ape2 pun sume2 kita syg..

Ha..biler hari nk balik makin dkt nie mula la aku t’pk biler aku nk jmpa dgn si dia..sape si dia?...si dia tu adalah supervisor PSM aku..sblm cuti ri tu aku ada ckp kat dia nk jmpa ms aku mgikuti kursus 3P nie..tp smpai dah nk abis 3P nie aku still x jmpa2 ngn dia lg..sgt2 bz la ngn 3P chewah bz ler plk..td aku kata bosan..n selalu wat xtvt melayan diri sdiri..nie dah bz plk..mmg penipu beso la ish2…xpelah lik cuti nnti la jmpa blh? Hehe…

Ok…skrg ape yg penting adalah kerjasama..eh silap2 skrg nie aku sdg bz mbaca note yg diberikan oleh Mr. Wilson Partogi utk exam sok..eh silap lg bkn notes tp contoh soklan..hrp2 ape yg ada kat dlm tu..akan kuar esok..doa la byk2 ye wahai sume geng dreamweaver CS4..

Okler dah pjg sgt menaip nie..sbnrnyer skrg nie dah time rehat pun..hmm nk wat pe ye? Nk dok kat sini ke nk lik??lalala~~~


Sunday, December 13, 2009

UntukMu Wanita

JANGAN BUAT SEMUA INI

1. Terlalu lama berdiri - merosakkan tulang. Urat - urat sekitar kaki menjadi kembang. Liang vagina sentiasa basah.

2. Terlalu lama duduk - merosakkan lipatan daging. Akan mudah dihinggapi penyakit tua. Tubuh badan menjadi kendur.

3. Terlalu lama berjalan - merosakkan urat. Dalam pada itu haid akan menjadi tidak teratur dan tidak menentu masanya.

4. Terlalu lama melihat - merosakkan darah. Darah haid menjadi lebih kotor dari kebiasaannya.

5. Terlalu banyak tidur - merosakkan tenaga. Menjadi pemalas. Jauh jodoh. Selalu berangan-angan. Urat - urat disekitar rahim menjadi tidak kuat. Mudah dijangkiti kemandulan.

6. Terlalu riang/gembira - merosakkan usus. Mudah dijangkiti keputihan pada liang vagina.

7. Terlalu kerap marah - merosakkan hati. Cepat kelihatan tua.

8. Terlalu banyak berfikir - merosakkan limpa. Kulit muka cepat berkedut. Haid tidak menentu & dalam waktu tidur kerap mengalami sentakan kaki atau tangan. Kesihatan rahim sekitarnya mudah terjejas.

9. Terlalu banyak bersedih - merosakkan jantung.

10. Terlalu merana - merosakkan paru-paru.

11. Terlalu takut - merosakkan ginjal. Apabila fungsi ginjal terjejas, boleh mengakibatkan gejala kencing manis dan lemah jantung.

12. Terlalu kerap terkejut - merosakkan pundi hempedu. Gejala pening kepala kerap dialami. Haid menjadi tidak menentu dan pendarahan yang terkadang terlebih.

13. Terlalu banyak makan - merosakkan pencernaan. Mudah mengalami keletihan, malas dan selalu mengantuk. Liang vagina kurang bersih (semakin banyak 'ragam' lauk/makanan yang dimakan, semakin terjejas kesihatan dan kebersihan liang vagina)

14. Terlalu banyak minum minuman berais - merosakkan otot & lambung. Badan dan payudara menjadi lembik. Berat badan meningkat. Mudah diserang penyakit & tidak kelihatan awet muda

15. Terlalu banyak masa lapang - merosakkan fikiran. Kelapangan masa yang terlalu banyak menimbulkan berbagai khayalan dan menimbulkan berbagai penyakit jiwa, kecuali masa lapang diisi dgn aktiviti hidup yg positif ..

Wallahu'alam...

Sunday, November 22, 2009

Kembar...

wah kawen pun lom nk citer psl ank dah nie...bkn apa saje jer nk bkongsi cerita...
agak2nyer la kn mesti best kn klu dpt anak kembar nie...yelah sekali 2,3 atau > dr tu dpt dlm 1 ms...ape2 pun sume tu anugerah Allah utk mereka yg tpilih...tp aku rs mcm skrg nie musim org dpt anak kembar je..btl atau x tu x pastila plk..artis jer dah 2 org dpt kembar dlm 6bln kebelakangan nie klu x silap aku la..Ziana Zain ngn Aleya...besh giler..& br jer td aku melawat2 FS aku yg dh lm x dilawati tu...br aku tau member aku pun dpt anak kembar gak dua2 boy...ohh bhgianyer..msti diorg hepi giler...lik kg ri tu, ada org kg aku tu bsalin kembar 3 mak oii smpai 3 tu...aku pun tingin la nk dpt kembar..org kata % nk dpt kembar nie adalah dr :

1.KETURUNAN
- ada kakak pd makcik aku tu ada anak kembar lelaki ngn pompuan
- sepupu aku plk ada kembar lelaki Mohd Faizal & Mohd Faiz nmnyer...
* leh ke agak2 aku dpt kembar klu kawen nnti...mcm x logik jer koz jauh sgt ptaliannyer tu haha...T.T

2.PIL KESUBURAN
- yg nie blh kut aku pun x ingat ape nm pil tu men bc kat tenet jer..pastu dah lupa daa...sbbnyer biler mkn pil nie pgeluaran benih > byk haha....

3.IN VITRO FERTILISATION (IVF)
- IVF (In Vitro Fertilization) atau Persenyawaan Luar Rahim adalah asas bagi Teknologi Pembiakan Gesaan (Basic Assisted Reproduction Technique). Secara asasnya, teori IVF adalah persenyawaan berlaku dalam vitro (kaca). Sperma lelaki dan ovum (telur) perempuan dicampurkan dalam satu piring makmal dalam persekitaran yang sesuai. Setelah disenyawakan, embrio yang terhasil akan dipindahkan ke dalam rahim.
- ni plk psenyawaan luar rahim..juga 1 kaedah yg blh myebabkan kelahiran bayi kembar, tp kaedah nie selalu digunakan utk psgn yg sukar mdptkan zuriat..

4.FAKTOR USIA
- ha nie lg 1 katanyer usia lebih tua sng nk dpt anak kembar..tp btl ke??

JENIS2 KEMBAR

1. Kembar seiras (Identical twin atau monozygotic twin)

Ia melibatkan belahan (division) pada hanya satu ovum yang telah disenyawakan kepada dua embrio. Waktu berlakunya belahan tersebut adalah sangat penting kerana ia boleh menentukan sama ada kandungan kembar itu berkongsi satu uri atau mempunyai uri masing-masing.

Jenis-jenis kembar seiras adalah seperti:

a) Diamniotic dichorionic monozygotic twin

Ia terjadi apabila belahan berlaku dalam masa 72 jam selepas persenyawaan. Jenis kembar ini mempunyai uri dan sarung berasingan. Insiden berlakunya kembar ini adalah 30 peratus. Kematian kandungan kembar ini adalah paling rendah sekali iaitu 9 peratus berbanding jenis kembar yang lain.

b) Diamniotic monochorionic twin

Ia terjadi jika belahan berlaku dalam masa empat hingga lapan hari selepas persenyawaan. Kembar jenis ini berkongsi satu uri tetapi mempunyai dua sarung berasingan. Insiden berlakunya kembar jenis ini adalah paling tinggi iaitu 68 peratus. Kematiannya pula adalah sebanyak 25 peratus.

c) Monozygotic monochorionic twin

Ia berlaku apabila belahan terjadi pada hari kelapan atau lebih. Insiden kembar jenis ini cuma dua peratus sahaja. Ia mencatatkan kematian yang tertinggi iaitu 50 peratus. Kematian janin biasanya berlaku apabila tali pusat berbelit atau akibat daripada twin transfusion.

d) Conjoined twin

Ia berlaku apabila belahan terjadi selepas pembentukan disc embrio. Insiden kembar sebegini cuma satu dalam 60,000 kelahiran.

2. Kembar tidak seiras (Fraternal twin atau dizygotic twin)

Ia melibatkan persenyawaan dua ovum yang berlainan. Persenyawaan boleh berlaku pada kitaran haid yang sama atau kitaran haid yang berlainan. Kembar ini boleh mempunyai jantina yang berlainan dan uri yang berasingan.

Masalah-masalah atau risiko-risiko yang sering dikaitkan dengan kandungan kembar adalah seperti di bawah:

* Kelahiran pramatang (Premature delivery).

Hampir 50 peratus daripada kembar dilahirkan dengan berat badan yang rendah dan antara 22 dan 54 peratus adalah pramatang. Faktor pramatang inilah menjadi penyebab utama mortaliti dan morbiditi dalam kandungan kembar.

* Pertumbuhan janin yang terencat (intrauterine growth retardation).
Pembesaran yang tidak simetri boleh berlaku dalam kadar 15 peratus hingga 30 peratus. Ia berlaku akibat bekalan darah yang terganggu terutama jika janin berkongsi uri. Ini sering terjadi di kalangan kembar jenis monozygotic.

* Kematian perinatal (perinatal mortality).
Ia boleh terjadi dalam anggaran 10-15 peratus iaitu lebih kurang 3-11 kali lebih kerap berbanding dengan kandungan single. Kematian ini adalah berpunca daripada pramatang, kecacatan kongenital, twin transfusion syndrome dan trauma kelahiran.

* Keguguran (abortion).
Masalah ini boleh terjadi dua kali lebih kerap di kalangan kandungan kembar berbanding dengan kandungan single.

* Kecacatan kongenital (congenital malformation).
Ia dikatakan dua kali lebih kerap terjadi di kalangan kandungan kembar berbanding dengan kandungan single. Masalah ini adalah lebih kerap dilihat pada pasangan monozygotic.

* Darah tinggi semasa mengandung (pregnancy induced hypertension) dikatakan sering terjadi antara tiga hingga lima kali ganda lebih pada kandungan kembar.

* Anaemia yang disebabkan kekurangan zat besi adalah jauh lebih kerap terjadi pada kandungan kembar berbanding dengan kandungan single.

* Kandungan mentuban yang banyak (polyhydramnios).
Ini juga adalah satu masalah yang sering terjadi pada kandungan kembar terutama sekali di kalangan kembar jenis monozygotic.

* Kedudukan bayi yang normal (malposition).
Jika kedudukan bayi itu melintang atau menyongsang, kelahiran secara pembedahan Caesarean harus dilakukan. Ada kalanya pembedahan Caesarean juga dilakukan untuk kelahiran kembar kedua jika menghadapi masalah.

* Birth asphyxia atau neonatal depression.
Masalah ini biasanya dikaitkan dengan pramatang ataupun masalah-masalah yang timbul sewaktu kelahiran.

* Placenta previa (kedudukan uri bawah) juga dikatakan sering terjadi pada kandungan kembar.

* Uri lekang (abruptio placenta).
Masalah ini ada kalanya dilihat selepas kelahiran kembar yang pertama. Ini dikatakan terjadi disebabkan oleh decompression secara mendadak pada rahim.

Di sebabkan komplikasi-komplikasi inilah maka kandungan kembar dikategorikan sebagai kandungan yang berisiko tinggi. Oleh itu kandungan kembar memerlukan penjagaan antenatal yang lebih teliti dan lebih kerap.

Komplikasi-komplikasi yang mungkin timbul bukan hanya di peringkat antenatal malah sewaktu bersalin dan juga selepas bersalin.

Sumber:Utusan Malaysia


KAMPUNG KEMBAR

.............................................................................................................................................

apa2pun anak adalah anugerah yg x tnilai...sm ada kembar atau x bkn psoalan yg utama sbbnyer kita manusia hnya mampu merancang tp yg menentukan segalanya ttp jua Allah yg Maha Esa..tak semua yang baik adalah baik untuk kita dan tak semua yang tak baik adalah adalah tidak baik untuk kita...ecece, lom ada anak mcm2 leh ckp..tp InsyaAllah aku akan cuba utk mjadi seorg ibu yg tbaik andai 1 ri nnti aku bgelar ibu..Amin...

BLOG....blog...BlOg...bLoG...

Hehe dah lm x menulis eh silap menaip kat blog nie...
Ada je halangan nyer chewah…
Apa ekk hlgn tu..
1. game fb
2. game mukabuku
3. game facebook
hahahaha…….

Okler ri ni aku nk citer psl PSM…
Proposal PSM dah pun slmt dihantar thx sgt2 pd my supervisor
Sape SV aku??
Tu kn tggu next post sbb pe..
Sbbnyer aku sdiri lom smpt nk beramah mesra ngn SV PSM aku nie hehe

Ok..then nk citer psl…
Psl ape ye lupa plk..
Td aku ingat skrg dah lupe hmm….
Ha psl carry mark subjek yg aku amik sem nie..
Sume carry mark dah kuar...
Emm nk ckp pun x tau nk ckp cmne..
Mood = neutral…

Ok citer last plk…
Tggl beberapa hari jer lg kita akan myambut
Hari Raya Aidiladha
So dgn kesempatan ini…
Aku ingin mgucapkan kepada sume umat islam di seluruh Negara
(ada ke smpai 1 dunia bc blog aku?? Confirm xde pnya)
Sbb ape?? Sbb aku ckp bahasa melayu
Diorg fhm ke hahaha…
Eh jauh plk peginyer…

okler so...Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha



Bosan2...

Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan perasaan.
Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan



Tuesday, November 10, 2009

Kehidupan...



Tuesday, October 20, 2009

Sumpah Bunian..

skrg ni dah last sem utk thn nie..wpun byk projek yg nk kena buat...tp aku msh sempat lg layan citer bersiri nie..haha...citer ape?...ya citer Sumpah Bunian...best giler..dr kul 5ptg smpai 8pg esoknyer aku lyn tgk citer nie...tu pun gara2 timing tido aku dah lari sbb wat JAVA...huhu

.....................................................................................


TANPA DISEDARI KEHIDUPAN ALAM GHAIB MEMERHATIKANNYA

Lagenda Puteri Bunian sememangnya sinonim dengan kehidupan masyarakat Melayu malah ianya menjadi kisah dongeng dari generasi ke generasi.

Dipercayai bahawa kehidupan makhluk halus ini menyamai kehidupan manusia di alam nyata, bezanya makhluk bunian tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Puteri Bunian juga digambarkan mahkluk tuhan yang cantik dan sempurna serta menjadi idaman setiap jejaka.



Sumpah Bunian menerusi Slot Lagenda di TV3 mengisahkan percintaan di antara gadis bunian yang bernama Hawa dengan manusia biasa, Adam. Garapan jalan cerita drama ini merupakan imaginasi penulis skripnya iaitu Sharifah Abu Salem yang mendapat ilham dari pelbagai kisah dan lagenda, juga daripada cerita rakyat dan cerita lisan golongan tua. Idea penulis disampaikan secara versi moden dengan menyelitkan dimensi dunia bunian, sesuatu yang tidak dapat digambarkan oleh alam nyata tetapi suatu percubaan yang dipersembahkan sebaik mungkin oleh sutradara.



Sumpah Bunian akan menemui penonton pada 30 September 2009, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4.30 petang. Barisan pelakon dan watak-watak yang mewarnai siri Sumpah Bunian sebanyak 19 episod ini ialah Nora Danish (Hawa), Rizal Jaafar (Adam), Qazem Nor (Fikri), Elly Mazlein (Azeera), Mahmud Ali Bashah (Hashim), Fetty Zul (Normah), Dian P. Ramlee (Kasmah), Bienda (Jasmin), Mubarak Majid (Malik) dan Aznah Hamid (Mariam). Manakala pengarah yang menjadi tulang belakang siri ini ialah Adam Hamid dan diterbitkan oleh Enuja Sdn Bhd di mana Zainuddin Hj Mohd Ismail bertindak selaku penerbit.



Episod pengenalan drama ini membawa penonton melihat kehidupan Hawa diwaktu kecil, dimana Hawa sering memerhatikan Adam yang sedang bermain dengan rakan-rakannya. Hawa tertarik dengan peribadi Adam yang baik dan mulia, berbeza dengan sikap sepupu Adam, Fikri yang mempunyai sikap yang bertentangan. Sesiapa yang menyakiti binatang pasti dimarahi Adam. Keperibadian Adam inilah memikat hati Hawa. Kekerapan Hawa yang sering ke tempat Adam membangkitkan kemarahan ibu bapanya. Bagaimanapun, Hawa tidak lagi dapat melihat pergerakan Adam apabila Adam terpaksa mengikut keluarganya berpindah ke kota.



Hawa merindui Adam dan berasa sunyi selepas pemergiannya. Tujuh belas tahun berlalu, Adam kini sudah dewasa dan membantu syarikat bapanya, Tuan Hashim. Namun minat Adam masih kepada alam semulajadi, flora dan fauna. Adam kembali ke hutan, tempat dia bermain sewaktu kecil untuk melihat haiwan-haiwan jinak yang sering menemani zaman kanak-kanaknya. Terlihatkan kunjungan Adam, Hawa sekali lagi terpikat dengan Adam yang sudah 17 tahun dirinduinya itu…..

Bagaimanakah kesudahan percintaan dua insan yang berlainan dunia, adakah Hawa akan melepaskan cintanya, apakah mungkin keduanya dapat disatukan dalam dunia manusia…? Sama-sama kita saksikan kesudahan Sumpah Bunian di TV3 pada jam 4.30 petang dan siaran ulangan di TV9 pada jam 8.35 malam.

source : http://www.budiey.com/drama-lagenda-puteri-bunian/


Friday, August 21, 2009

Ecok Poce...





InsyaAllah kita akan memulakan puasa esok hari Sabtu 22 Ogos 2009...& Alhamdullilah kerana Allah msh lg mberikan kita peluang btemu dgn bulan Ramadhan yg mulia ini..t'ingat pada insan2 lain yg pergi sblm Ramadhan mjelma..contoh thampir ialah pemergian arwah Ustaz Asri Rabbani < style="color:#800040;">Doa sepanjang bulan Ramadan

Hari Pertama
“Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasaorang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benarmengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai.Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan Maha Pengampun daripada segala dosa.”

Hari Kedua
“Ya Allah, dekatkan aku kepada keredaan Mu dan jauhkan aku daripada kemurkaan serta balasan Mu. Berilah aku kemampuan membaca ayat-ayat Mu dengan rahmat Mu, wahai Tuhan Maha Pengasih”

Hari Ketiga
“Ya Allah limpahkan aku dengan kecerdikan fikiran dan kewaspadaan serta jauhkan aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakan bahagian ku daripada kebaikan yang Kau turunkan,demi kemurahan Mu, wahai Tuhan Maha Pemurah daripada segala dermawan.”

Hari Keempat
“Ya Allah berilah kekuatan kepada ku untuk melaksanakan perintah Mu dan berilah aku kemanisan berzikir.Berilah aku kekuatan melahirkan kesyukuran dengan kemuliaan Mu. Dan jagalah aku dengan jagaan dan perlindungan Mu, wahai Tuhan MahaMelihat.”

Hari Kelima
Ya Allah, tempatkan aku di kalangan orang yang sentiasa memohon keampunan.Jadikanlah aku hamba Mu yang soleh serta jadikanlah aku di kalangan auliya’ (orang yang mendapat keutamaanMu) yang hampir di sisi Mu dengan kelembutan Mu, wahai Tuhan yang Maha Pengasih daripada segala pengasih.”

Hari Keenam
“Ya Allah, janganlah aku dihina kerana perbuatan maksiat ku kepada Mu dan janganlah menyeksa ku dengan balasanMu. Jauhkan aku daripada sesuatu yang boleh mendatangkan kemurkaan Mu,dengan anugerah dan bantuan Mu, wahai kemuncak keinginan orang yang berkeinginan.”

Hari Ketujuh
“Ya Allah bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya.Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya.Dan berilah aku zikir untuk mengingatiMu secara berterusan, dengan taufik(petunjuk) Mu wahai Pemberi Petunjuk kepada orang yang sesat.”

Hari Kelapan
“Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim,pemberi makanan, penyebar salam dengan mulia, dengan kemuliaanMu tempat berlindung orang yang berharap.”

Hari Kesembilan
“Ya Allah, sediakan bagi ku keluasan rahmat Mu. Berilahaku petunjuk dengan ajaran-ajaran Mu.Bimbinglah aku menuju keredaan Mu dengan kecintaan Mu, wahai Harapan orang yang merindu.”

Hari Kesepuluh
“Ya Allah, jadikan aku di antara orangbertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisiMu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai Tempat tuju orang yangmemohon.”

Hari Kesebelas
“Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahaiTuhan yang Menolong orang memerlukan pertolongan.”

Hari Kedua Belas
“Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diriku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai Penjaga orang yang takut.”

Hari Ketiga Belas
“Ya Allah, bersihkan diri ku daripada kekotoran dan kehinaan. Berilah kesabaran kepada ku untuk menerima segala ketentuan. Berilah kemampuan kepada ku untuk bertakwa dan bergaul dengan orang baik, dengan bantuan Mu wahai Pengharap orang yang miskin.”

Hari Keempat Belas
“Ya Allah, jangan aku dihukum disebabkan kekeliruan yang ku lakukan.Ampunkan aku daripada kesalahan dan kebodohan. Janganlah kau jadikan diriku sasaran bala dan malapetaka, dengan kemuliaan Mu wahai kemuliaan kaum Muslimin.”

Hari Kelima Belas
“Ya Allah limpahkan rezeki kepada ku berupa ketaatan orang yang khusyuk.Lapangkan dada ku dengan taubat orangyang menyesal, dengan keamanan Mu wahai Keamanan orang yang takut.”

Hari Keenam Belas
“Ya Allah, berilah kemampuan kepada ku untuk menjalani kehidupan seperti mana kehidupan orang baik. Jauhkan bagi ku kehidupan orang yang melakukankejahatan. Lindungilah aku dengan rahmat Mu hingga ke alam akhirat, demi ketuhanan Mu wahai Tuhan sekalian alam.”

Hari Ketujuh Belas
“Ya Allah, tunjukkan bagi ku amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita ku, wahai Tuhan yang Maha Mengetahui segala keperluan tanpa ungkapan permohonan. Wahai yang Maha Mengetahui segala yang ada dalam hati sekalian makhluk. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarga baginda yang suci.”

Hari Kelapan Belas
“Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai Penerang hati orang yang bijak.”

Hari Kesembilan Belas
“Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menujuke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan,wahai Pemberi Petunjuk kepada kebenaran.”

Hari Kedua Puluh
“Ya Allah, bukakan bagi ku pintu-pintu syurga dan tutupkan bagiku pintu-pintu neraka. Berilah kemampuan kepada ku untuk membaca ayat-ayat suci al-Quran,wahai Pemberi ketenangan dalam hati orang beriman.”

Hari Kedua Puluh Satu
“Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku.Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai Pelaksana keperluan orang meminta.”

Hari Kedua Puluh Dua
“Ya Allah, bukakan bagi ku pintu kelebihan dan turunkan bagi ku keberkatan mu. Berilah kepada ku untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan keredaan Mu dan tempatkan aku dalam syurga Mu yang luas, wahai Penjawab doa orang dalam kesempitan.”

Hari Kedua Puluh Tiga
Ya Allah bersihkan aku daripada segala dosa dan jauhkan diri ku daripada keaiban serta tanamkan ketakwaan dalam hati ku, wahai Pengampun kesalahan orang yangberdosa.”

Hari Kedua Puluh Empat
“Ya Allah, aku bermohon kepada Mu perkara yang mendatangkan keredaan Mu.Aku berlindung dengan Mu daripada perkara yang mendatangkan kemarahan Mu dan aku bermohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu, wahai Pemberi kepada yang meminta.”

Hari Kedua Puluh Lima
“Ya Allah, jadikan aku orang yang menyintai auliya’ Mu dan memusuhi musuh Mu. Jadikan aku pengikut sunnah nabi Mu, wahai Penjaga hati para Nabi.”

Hari Kedua Puluh Enam
“Ya Allah, jadikan usaha ku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosa ku sebagai dosa yang diampuni,kebaikan ku sebagai kebaikan yang diterima dan keaiban ku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar.”

Hari Kedua Puluh Tujuh
“Ya Allah, berilah rezeki berbentuk ganjaran Lailatul Qadar kepada ku,ubahkan perkara sulit menjadi mudah,makbulkan permintaan maaf ku dan hapuskan dosa serta kesalahan ku,wahai Tuhan Maha Penyayang kepada hamba soleh.”

Hari Kedua Puluh Lapan
“Ya Allah, penuhkan hidup ku dengan amalan sunnah dan muliakan aku dengan diterimanya semua permintaan, wahai Tuhan yang tidak disibukkan oleh permintaan orang meminta.”

Hari Kedua Puluh Sembilan
“Ya Allah, hiasilah aku dengan rahmatMu dan berikanlah aku petunjuk serta penjagaan Mu. Bersihkan hati ku dengan fitnah, wahai Pengasih kepada hamba yang beriman.”

Hari Ketiga Puluh
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaan Mu serta keredaan rasul Mu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam
n>

Thursday, August 13, 2009

Jelajah Dunia Nur Kasih...

Sebenarnye smpai skrg aku ttnya2 best sgt ke citer Nur Kasih tu???
memana aku g, asyik2 nur kasih...asyik2 nur kasih..
aku prnh tgk episod 1 ke 2 nth aku pun x tau..
time tu remy ke nama pelakon tu..dia naik train ngn abg dia nk lik kg..
tu jer..aku rs aku nk try test cuba tgk la citer nie..
btl2 ke best spt yg diwar2kn..(ejaan ni btl ke??)...haha...
klu x best kena arr korg sume..:p

ps:post ke-3 ri nie hehe..

Pergi Tak Kembali

Ust. Asri Rabbani meninggal dunia... Innalillahhiwainnailaihirajiun......
berita nie mmg mgejutkan..yelah tetiba jer, x pernah plk tau smda arwah sakit/sbgnyer..
aku tau pun koz aku bk FB n member2 sume post status dorg psl Ust. Asri nie..ms tu kira2 dlm kul 12.30..arwah disahkan meninggal dunia kul 11pg. time tu aku kat melaka mall eh silap..time tu aku kat MITC tgk pameran MAHA...

utk berita penuh g link ni http://malaysiakini.com/news/110443.

semoga ronya dicucuri rahmat...Amin.Al-Fatihah...

ps: aku lmbt post koz ada kls kul 2...

Tension giler...

Hmm..apekejadahnyer smlm...g kls then aku leh balik plk..what happen?? xmo la inform kat sini..

pastu mlmnyer big boss BITD belanja mkn mek'd hepi bangat sih...xde plk gmbr nk tunjuk kat sini..klu ada nnti leh hapdet..

pastu mlmnyer/pgnyer plk..aku tension giler klu otak nie ada wyr mau dah bselirat2 dah..semak samun..hura-hara..
mn x nyer, aku tgh wat lab database security..then diganggu plk..psl hal proposal web ngn bengkel 2..hadoyai..elok2 dah aku hapdet propoosal web tu..x leh bk plk..file korap..agaknyer pc nie bkurap kut sbb cucuk pdrive kat lab kampus..smpai virus tu kn kat file tu..dlm ms sm boss n member aku tnya psl bengkel..ayayai...tpaksa la aku mcari smgt menenangkn diri..yelah ms tu gak aku wat lab..giler lenguh tgn aku nie..dah mcm robot..

then 1stly aku settlekn dulu proposal bengkel..wat lik step by step..Alhamdulillah proposal web bjaya..then aku wat lab database security plk...ok bjaya jgk..biarpun pinggang aku dh tpusing 90% hehe..cover plk pblm...susah2 aku wat cover manual hehe :p..pastu settle 2 keje...then psl bengkel..aku kn wat flowchart...in pgress...msti siapkn segera...sume settle..

then time to rilex..jam dah kul 3.30pg...sempat jgk lg tu men poker..tp klh teruk tggl 0 chip aku..then tido ler..koz dh 0 hehe....

Tuesday, July 28, 2009

Ziana Lahir Bayi Kembar

Ditulis oleh Norman Ismail Khamis, 23 Julai 2009 17:48
Penyanyi dan pelakon terkenal, Ziana Zain, 40, selamat melahirkan sepasang bayi kembar di sebuah hospital swasta di Shah Alam pagi tadi.

Bayi lelaki seberat 2.1 kilogram dan perempuan seberat 1.7 kilogram itu dilahirkan kira-kira pukul 10 pagi dan berada dalam keadaan stabil. Bayi kembar tersebut dilahirkan secara pembedahan kerana khabanya tekanan darah Ziana ada pasang surut.

Ziana dimasukkan ke hospital berkenaan pada pukul 10 malam tadi.

sumber --> mangga online

p/s :Yg lelaki Muhammad Ariel Armin Zaharin dan pompuan Siti Nour Kaseh Armin Zaharin

Sunday, July 26, 2009

Cerita yg ingin ku taip bukan cerita biasa..

Haha..tajuk jer gempak, tp mende yg aku nk tulis nie ttp mende yg mgarut2 jgk...

Insomnia

ok psl mende yg dinamakn insomnia nie, sejak masuk UTeM bermula segalanyer.. paling lewat aku leh tido dlm kul 10pg.. huhu, nk wt cmne.. kisahnyer bermula start dr sem 1, kat UTeM ni byk sgt projek yg nk kena disiapkan every sem bahkan leh dikatakn every subject.. so sejak tu la aku x leh tido awal.. & makin teruk lg koz aku leh layan citer korea smpai berjam2 lamanyer.. mmg ajaib haha..until now I still mcari penawar pd pblm yg dihadapi nie..

Rindu Itu Anugerah Allah

Rindu itu lambang kedamaian, ketenangan, kesejahteraan, kebahagiaan, kejujuran, keikhlasan, keredhaan dan keampunan Allah, anak-anak soleh,diri solehah,keluarga bahagia,kebenaran dan tertegaknya Kalimah ALLAH di muka bumi.---> sumber dari http://penahatinursakinah.blogspot.com/2008/05/kalimah-allah-dalam-kristian.html ok, psl rindu nie..kdg2 rs rindu sgt pd ms yg tlh aku tgglkan.. & aku pasti korg sume pun msti rindukn saat yg pernah dilalui kn.. bile kita dah jauh meninggalkn ms tu.. kita akan rs rindu pd saat tu.. x kiralah apa yg kita lalui tu kisah gembira, suke sedih, marah atau sbgnye.. Dlm sekelip mata masa akan berubah, manusia juga akan berubah seiring dgn masa yg ditinggalkan. Utk itu hargailah setiap detik & saat yg kita lalui kerana ms itu x kn berulang kembali.
huhu rindunyer aku time sekolah rendah, time sekolah menengah, time poli, sume ms2 tu mcm br jer blalu..& aku juga rindu saat terindah yg pernah aku lalui bersama2 insan yg pernah hadir menemani sepanjang perjalanan hidup ini...

Java VS Jawa

Jgn tsilap plk antara JAVA ngn JAWA...kat UTeM, time sem 3 nie kitorg kn belajau pgramming language yg dikenali sbg Java not Jawa.. aku rs org jawa klu belajar java msti terror kn hehe..(jgn mrh ye gurau jer).. ape yg aku belajau pun aku ngak reti dong.. x tau mende ntah. dah la plk Rabu nie ada kuiz, mampus aku nk mjawabnyer, xpe study smart but not hard heh2..ngn assg yg blambak2 lg sume lom wat.. awat la sem nie aku suke sgt menangguhkn keje huhu...

Poker Judi Yg Halal

Ni lg 1..sejak aku dah bmain judi kat Facebook nie..byk mende yg x buat, adoyai ntah biler la nk insaf dr men judi nie..tp xpe..judi nie ditanggung halal..cumenyer klu anda main judi kat fb nie.. anda kn berani amik risiko utk mng beso, selain tu anda juga kn ada perasaan menerima kenyataan dgn hati yg tbuka.. koz ada kala anda mng besau.. ada kalanya anda akan muflis thp cipan.. bhatilah2..jgn biarkan diri anda diselubungi misteri..hehe

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ok smpai sini dulu utk kali nie mau tidoring zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Thursday, July 23, 2009

m'J-CARD DAY'kn diri....

hari nie g J-Card Day...beli comforter (ish cmne nk ejanyer ni)...
n beli baju kale pink..kat sini cume ada gmbr comforter jer..baju xde..
sj je nk memenuhkan blog aku dgn gmbr yg ntah hape2 nie..utk anda sume saksikan pemandangan terindah dlm kamar beradu beta hehe...





ni la gmbr kamar beradu seorg manusia bgelar student... :)

Tuesday, July 21, 2009

Yey menang besar..



Hari bertuah main poker

Masak Sahur hehe..

Hehe..kul 2 pg msk sahur mcm x logik je tp ape nk wat..nnti kang x mkn plk..
so dr x mkn baik mkn awal..
menu sahur ialah...fries ngn ayam grg kunyit nyum2..
okler nk mkn..smbg nnti plk...adios...

Monday, July 20, 2009

Doa



Friday, July 17, 2009

message2....

1. hai boleh sayer kenal saye rtertarik dengan perwatakan sopan awk, dah lamer sayer perhati awk,awk budak baik n tertarik ngan tudung labuh awk...... sayer harap kiter boleh berkenalan.. ..ukhwah fillah eh orang kater... sayer x pandai sangat arab...

2.terima kasih menerima sayer, sayer akan try sedaya mungkin menjaga awak dan mengikut syariat,sayer tau sayer bukan baik, tp sayer sentiasa cuber terbaik untuk awak...

3.ingat tau,keluar jaga aurat, jangan bagi orang nampak... kuar ngan kekawan tau, balik kontek,,, sayer doakan awk.

4.wak, nape x kntek sayer, sayer risau awak kuar lelamer... ye,,,sayer x der hak, sayer tau sayer percaye awk, tp sayer x tau nak kater mcmn,kiter x bertemu selalu, just nampak dari jauh jerkan...,tp sayer rase awk mcm berada dpn sayer...mungkin nie yang orang kater cinta kot, wak, wak cinta sayer? x nk bagitau,,, tp sayer tau awak cinta sayer... awk da malu nak jln tempat sayer lepak sbb malukan...heheh ...tq. ..sayer cinta awk...

5. wak, selain family, wak syg siaper? saper sayer dalam hati awk?

6.wak, dari kawn kiter just panggil sayer awk jer, mcm sayer x istimewa untuk awk jer;)sayer teringin gak nak jadi mcm kwn sebilik sayer nie, panggil syg... bolelah, bukan slh pun, just panggilan jer...tq sayang.. .

7.yang, kekadang sayer tengok ayg nie mcm x percayer sayer je,,,yela, sayer just tanyer awk pakai ape jerkan ;( hehehe... yer tq bgtau, makin sayang sayer kat awk...

8,yang , sayer nak ayang tau, ayang lah segalanyer untuk sayer, sayang la pemberi semangat untuk sayer... yang, sayer harap ayang n sayer x der rahsia lg...jgn risau, ini kan membuktikan sayer take care ayang kan... so, jangan risau k, yer... sayer akan jaga rahsia kiter... just msg je kan...

9.ayang dah lamer kiter msg, boleh x kitr jumper? yer... ayang bawa lah kekawan k,,, tq yang...

10.tq panggil sayer ngan panggilan abg,,, abg tunggu da lamer da,,, abg tau, kiter x leh pakser dalam perhubungan . ..

11.ayang, wat pe 2, nak cakap cikit, naper ayang bawa satu batalion nak jumper abg?? ayang x percayer abg eh....

12.ayang kiter jumper k,,, abg suka ayang pakai tudung yang abg beli 2, yang mcm wardina 2, bukan ayang x cantik, judi makin cantik,,,,nipis sikit jer..kiter jumper nanti ayang bawa la sorang jer k...

13.ayg,abg nak mintak maaf dengan aper yang jadi... abg td tersentuh jari ayg, tq yang, tol ckp ayang, tersentuh x per...makin la tebal cinta abg kat ayang.. ayang suker jumper abg?tq yang, td cian tengok kwn ayang duk je diam,...yer. .. nanti abg bawa kwn abg, leh dier borak kan...yang, abg
suker tngk mata ayang,malu malu lak dier,,,ayang td cantik...

14. tq jumper td,ayang cantik... abg romantik pun salah ker? suker abg romantik eh, td jumper da berani tenung abg.... tq.... tengk kwn ayang n kawan abg mcm melekat jer... senang la kiter jumper... tengk, ALLAh membrkati kiter...ayang da solat? doakan abg sekali k...

15.yang, just nak tanyer... ayang cintakan abg berape peratus?aper tandanyer? 50% je...yang, nak tanyer, rambut ayang pnjng x, just terpikir,,,,

16.td terbeli tudung pendek, ,,, yang bg kat ayang tu...yang, bg lah gmbr ayg special untuk abg pakai tudung 2...cantik nyer ayng...gmbr nie abg wat wallpaper hp...

17.yang , cintakan abg berape peratus? sepenuh hati? tq!!!!!!! ilove u sayang....

18.yang, da lamer kiter couple, x kan abg pegang tangan nak mara, ayang kan milik abg...tq paham abg...

19.kater ayang cintakan abg sepenuh hati... kalu ayg cintakan abg aper buktinyer yang,,,,

---- -------- --------- --------- ------ --- ------------------------- --------- --

Adakah anda salah seorang yang tersenyum apabila membaca perenggan-perenggan di atas? Saya adalah salah seorang yang tersenyum. Senyum kerana terkena pada diri sendiri. Senyum tersebut yang pada mulanya rasa suka bertukar menjadi benci. Senyum bertukar pada pemikiran. Berfikir akan sebuah lagi sifat-sifat najis yang berada di dalam diri kita semua

Ya Allah...

Ya Allah.. andai aku jth cinta..

temukanlah aku kpd seseorg yg melabuhkn cintanya pdMu..

Agar btambah kekuatanku utk mcintaiMu..


Wahai yang Maha Pengasih.

Jika aku jth hati..

Izinknlah aku menyentuh hati insan yg hatinya hnya tertaut kpdMu..

Agar aku x tjatuh dlm jurang cinta nafsu..


Ya Rabbi..

Jika aku rindu..

Tautkanlah rinduku pd insan yg mrindui syahid di jlnMu..

Jagalah rinduku kepadaMu

Agar aku tidak lalai merindui syurgaMu..


Ya Allah..

Jika Kau halalkan aku merindui kekasih Mu..

Jgn biarkan aku melampaui batas

hingga mlupakan cinta hakiki..&..rindu abadi hnyala kpdMu....

Dan jagalah diriku ini Ya Allah..

Krana aku tahu hnnya Engkau yg dpt menjagaku lbih baik dr semua insan di dunia ini..


Sunday, May 03, 2009



Bila 2 diri mencintai Ilahi
Bgabunglah jiwa bsatulah hati
2 jiwa 1 cinta
2 jasad 1 matlamat

Bila cinta kerana Allah
Bpisahnya tidak gelisah
Bila rindunya kerana yg 1
Btemunya pasti tidak jemu

Ukhuwah itu indah
Bila btemu dan bpisah
Kerana Allah...

Wednesday, April 22, 2009

بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Allah Ya Tuhanku
Pintaku...
Seandainya aku jatuh cinta
Jangan kau biarkan rasa ini
Mengurangi sedikit pun
rasa cintaku pada-Mu
hingga membuatku lupa akan adanya Engkau

Ya Allah Ya Tuhanku
Seandainya aku jatuh cinta
Penuhilah hatiku dengan bilangan cinta-Mu
Biar rasaku pada-Mu tetap utuh
Ya Allah Ya Tuhanku
Seandainya aku jatuh cinta
Pilihkan oleh-Mu seseorang yang hatinya
dipenuhi dengan cinta-Mu
hingga membuatku semakin megagumi-Mu

Ya Allah Ya Tuhanku
Seandainya aku jatuh cinta
Pertemukanlah kami
berilah kami kesempatan
untuk bersama-sama mendekati cinta-Mu

Ya Allah Ya Tuhanku
Terakhir pintaku adalah
Seandainya aku jatuh cinta
Jangan Kau palingkan wajah-Mu dariku
Anugerahkan aku cinta-Mu
Cinta yang takkan pernah pupus
Walau ditelan waktu...

Tuesday, March 03, 2009

Sampai di sini sahaja



Felix - Warkah Berlagu Pilu

Padamu kuutuskan kalimah penuh perasaan
Untuk kumenyatakan apa yang tersirat dihatiku
Dalam tidak kausedari kauhanya menyintaiku
Sedang kumencuba melangkah pergi dari hidupmu

Kau yang sering membahagiakan
Di kala kukesedihan
Tak mungkin dapat kulupakan

Kuhanya ingin kau mengerti
Apa yang kumiliki
CUma harapan dan sinar

Lupakanlah semua kenangan
Yang bisa buat kaubersedih
Sampai di sini saja cinta yang dipertahankan

Anggaplah ini suratan satu perpisahan
Maafkanku andai dirimu terluka

Dalam tidak kausedari kauhanya menyintaiku
Sedang kumencuba melangkah pergi dari hidupmu

Kau yang sering membahagiakan
Di kala kukesedihan
Tak mungkin dapat kulupakan

Kuhanya ingin kau mengerti
Apa yang kumiliki
Cuma harapan dan sinar

Lupakanlah semua kenangan
Yang bisa buat kaubersedih
Sampai di sini saja cinta yang dipertahankan

Anggaplah ini suratan satu perpisahan
Maafkanku andai dirimu terluka

Tuesday, February 24, 2009

laptop & aku

waa..dah byk kali nk post kat blog ni asyik x blh aje. skrg ni hujan dah la ngn petir dan kilat..ouuh takutnye..blh ke buka laptop time cmni ye?ntah la..tp dah lm jgk x hujan..so ok ler hujan2 ni cume skrg ni rs takut sgt2...huhu..citer psl laptop..ri tu laptop ni jatuh..ingat xde ape2 yg rosak la..then, wat assg koz selasa nnti nk kena anta byk jgk ni..dah plk rumet bg dvd..konon2nye nk tgk pastu br la perasan dvd player kat laptop ni x detect..uwaa...nmpknye kn anta repair lg la ni...dah 3 kali dah anta repair huhu..okler nk off laptop risau plk kn smbar petir..adios...


oh ya x lupa gak hepi buzzday to my hensem bro..bday dia 24 February...semoga > bjaya di masa akan dtg...




Saturday, February 14, 2009

Valentine Day

HARI VALENTINE mengikut sjrh dtg dri zaman pemerintah ratu isabella di sepanyol....
perkataan VALENTINE diambil sempena nama pederi besar kristian Saint Valentine,
beliau amat disayangi oleh ratu isabella dan juga rakyat jelata kerana beliau berjaya menumpaskan kerajaan islam di cordava,sepanyol pada 14 feb(tarikh hari valentine) 270 masihi.
kejayaan beliau begitu bermakna bagi ratu isabella olh itu, 14 feb disambut setiap thun bagi merayakan kemenangan tersebut dengan menamakan hari valentine..
oleh itu,jikalau anda(umat islam) menyambut hari VALENTINE sama seperti anda gembira dengan menumpasan kerajaan islam di cordava..

HANYA ALLAH SAHAJA YG LAYAK DISEMBAH...Oleh itu HARAM BG UMAT ISLAM MENYAMBUT HARI VALENTINE....