.

Wednesday, January 27, 2010

New Post :)

Ok ape plk yg sy nk cerita kali nie...xmo citer pjg2...just tgk je gmbr2 nie sume nyer akan tjawab...

cik zura sdg gigih mcari buku


hehe..pgunaan gmbr zura atas tujuan komersial :)


mn buku yg best nie hmm....

Lokasi : Perpustakaan UTeM Kampus Durian Tunggal
Tarikh : 26 Januari 2010
Masa : 04.15 petang

Oh ya sblm terlupa hari nie rekod jumlah buku yg tlh dipinjam oleh sy ialah sebanyak 48 bijik buku...siap bukti nie...

bukti nie, tp muke dpn x leh tunjuk Private & Confidential

Saya yang menaip,




Tuesday, January 26, 2010

Saya ♡ Semua

ha..2 ♡ sy dah bg kat org t'tentu ada lg ♡ 4 ♡...sy nk bg kat sape cube teka...

yg
♡ nie utk MAK sy

pastu
♡ nie plk utk ABAH sy

yg 2 ♡ nie plk utk abg ngah & abg chik (adik2 sy)......

♥♥♥ SAYA SEMUA ♥♥♥



Thursday, January 21, 2010

today...

ape jd ri nie?? ri ni kls fes tu mcm klaka sket ada plk mkn2..mcm wat jamuan dah rsnyer..utk mjaga sensitiviti lect bkenaan sy x mahu mdedahkan siapa lect. tersebut...then kls ke2 plk..sy yg mmg terror sgt ngn access n mbesar bsma access nie tetiba jd blank sbb ape..sbb access tu version 2007 pnya haiyaa ke sy nie ketinggalan zaman...ntahla..then kls t'akhir mcm biasa gak..ada lwk yg x leh blah...pastutime lik ri hujan..kn hujan ler, so kesimpulan nyer sy demam balik waa.....

Wednesday, January 20, 2010

20012010

ada ape dgn tarikh nie?? sekali tgk mcm cantik plk kn...hari nie mgkin hari yg leh mbuat semua (sume ke??) warga UTeM hepi sesgt smpai senyum hingga ke telinga esp: student la..koz wit PTPTN dah msk..akhirnyer....muahaha...
confirm dah mcm2 plan dak2 utem nie kn..nk soping sn..nk soping sini..nk beli itu nk beli ini...mcm2
utk sy plk..mgkin ada yg mhepikan disebalik tarikh itu... :)

jeng2...1st adalah sbb.... rahsia x leh bg tau hehe...yg 2nd sbb sy bjaya mhabiskan RM425 dlm ms 1 ri ish...ish...ish..ish....(bkn sk2 pun nk abiskn wit, tp tpaksa & sbb x pk pjg kott huhu..) apa yg sy beli?? nie dia...tarraaaa.....

ape2 pun 20012010 still akn tsemat di sni...dan kita akan melangkah menuju hari2 yg berikutnye...adios...




Salju - Kasih





Kau hadir dengan sejuta keindahan
Kau tarik ku dengan pesonamu
Membawa diriku ke alam cinta

Bicaramu membuat tubuh ini bergetar
Matamu pancarkan kesetiaan
Membuat diriku semakin cinta

Kasih peganglah tanganku
Dan tatap mataku
Betapa aku mencintaimu

Katakanlah saat ini sayang
Bahwa aku hanya milikmu... milikmu...

Kuingin cinta kita berdua
Abadi sampai saat ini
Sampai nanti sampai kita mati

Tuesday, January 19, 2010

Ku Ukir Indah Namamu...





If I let you go Something I belong
Forever will be gone The love is never shine
Is so hard to say since you far away Nothing gonna do
The love is only you To the end of time
I’ll be missing you

Entah kemana Akanku cari
Rasa cinta yang Pernah ku miliki
Janji setia Sehidup semati
Dan hanya waktu yang Memisahkan kita
Namun semua Telah berakhir
Untukku

Harus ku akui Sampai detik ini
tak akanku lupa Kisah cinta kita
Abadi untukmu Yang ku ukir indah

If I let you go Something I belong
Forever will be gone The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do The love is only you
To the end of time I’ll be missing you

Harus ku akui Sampai detik ini
Tak akanku lupa Kisah cinta kita
Abadi untukmu Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui Sampai detik ini
Tak akanku lupa Kisah cinta kita
Abadi untukmu Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui Sampai detik ini
Tak akanku lupa Kisah cinta kita
Abadi untukmu Kan ku ukir indah namamu

Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Wednesday, January 13, 2010

7 Jam 30 Minit

HAhaha..setakat ini tulah catatan rekod ms plg lm sy (mbaca novel) tnpa henti tau...start dr kul 12mlm-7.30pg (adalah benti jap)...dan novel yg dimaksudkan alah di bwh nie...tarraaa...



Dr kulit luar novel nie...sbnrnyer susah nk mgambarkan cerita dlm novel nie..tp sy just bc jer..dah bc br tau, sinopsis dia lebih krg gini la...

DIda Qistina (Heroin Novel nie) mpunyai bdn yg montel kira2 dlm 90kg > la klu x silap..pastu ayah Dida Qistina Hj. Alias nie plk nk mjodohkan anaknyer nie ngn Ziqree anak kwn ayah si Dida nie la yg kecewa sbb pts tunang, pth hati ler terluka sume ada..Ziqree nie plk kira dah anti-pompuan la, disebabkan Hj. Alias ni mmg t'ingin sgt nk Ziqree jd menantu dia..so Ziqree pun bsetuju...tp sblm dia menerima Dida Qistina nie..Dida Qistina kn melalui ujian2...so tjadilah kontrak antara DIda Qistina & Ziqree...pd Ziqree kontrak tu adalah utk mguji sejauh mn DIda Qistina blh bthn..klu slh 1 syarat dlm kontrak tu tidak dipatuhi so secara automatiknyer, kontrak tbatal & Ziqree tidak akan bkahwin dgn Dida...Hj. Alias plk ckp kat Dida kontrak tu dibuat utk melangsaikan hutang lama antara dia ngn ayah Ziqree..Dida plk setuju nk patuhi sume syarat dlm kontrak tu..dimana DIda perlu duduk kat umah Ziqree selama 2thn tnpa gaji & jaga umh ZIqree..pastu ada la lg syarat2 lain...

utk tahu lebih lanjut bc la novel nie mls dah nk taip pjg2 hehe...

Sbg kesimpulannyer citer nie blh thn best jugak la...sonok sgt, hepi ending wpun byk dugaannyer...





Monday, January 11, 2010

Inilah padahnyer....

wah tajuk pun rs mcm tlampau myesal tu...mmg la myesal, tp sket jela kut..pastu wat lg..
nie sume sbb AJL-Anugerah Juara Lagu...hehe pdhal sdiri yg slh ttp jgk nk slhkn yg lain..
sbb AJL jgk...sy kn wat assg..AJL jugak tu Assignment Jgn Lupa...haha...nie awat x tido lg nie..
td abis wat assg kul 4, pastu iron bj..kls isnin ri nie la tu akan bmula pd pukul 8pg haiyoooo...
kn naik bas krg dr 3jam dr skrg je nie...

ok..skrg bkn nk citer psl AJL..tp nk citer psl IK2..Idola Kecil 2 yg baru je lps beberapa mggu yg lalu..hebat tol bebudak kecik nie menyanyi agak2 mgaji hbt gak x?? ntahler...bebudak zaman skrg..
x sm mcm bebudak zaman dulu..x nk taip pjg2..yg plg sy suka peserta dlm IK2 nie ialah Azzam, Ienaz & Dayana..dorg so cute...rs nk picit2 jer pipi diorg2 sume nie..

alamak x leh plk nk letak lagu Dayana Satu Impian ngn Azzam Kekasihku...Hmm....




Saturday, January 09, 2010

Just To Say...

aku sdh sgt mlm nie...rsnyer sepanjang hari nie.. n aku rs mcm nk nangis.... :((


Tuesday, January 05, 2010

OMG.....

Hehe smlm x smpt nk post ape2 kat blog nie...azam thn br nie adalah utk mhapdet blog nie setiap hari..tp smlm very2 tired loo...so x larat nk menaip..smlm sy g kls naik bas kul 8, x tau la plk kls kul 9..sbb dlm jadual kul 10..haiyaa sape la yg suke2 sgt tukar2 jadual nie..so smpai2 tu trs la jln g FTMK...Zura ngn Ira g cafe..pastu dok la kat tgh2 bgnn tu..then tgk2 notis yg ada kat situ, haha..dh mggu ke2 br nk tgk2 notis..ape pnya student la nie x alert..lps tu tnmpk la satu notis nie...


aiyakk..ape slh kami diorg wat camnie..huhu, sedih2...cmne nk byr bil2 nie..nk byr sewa umh..kang x psl2 kn halau dr umh cmne?? cmne nk enjoy nie x leh la nmpk gayanyer..ceh asyik nk enjoy jer..huhu...marilah kita berdoa bersama2 semoga PTPTN msk cepat...Amin...

Ok citer psl kls smlm plk..lg sekali jadual tlh diubah...kls akan bermula kul 8 pg-11pg then disambung semula pd pukul 1ptg-4ptg...aiyya...kn la naik bas kul 7..x suke...x suke...

Lps tu dipendeklan citer kami pun dah abis kls..so tggu la bas, smpai 4 bas klu x silap penuh..so kitorg tpaksa melihat bas yg blalu didepan mata kami..huhu..sedih lg, susah tol xde kenderaan nie..klu ada kete kn best,...ms tgh tggu bas tu plk tetiba punya la ramai warga obersi join kat situ..ttnya2 gak dr mn diorg dtg nie..speaking arabic tu...pastu kat tag dia ada tulis IELP-IELP nie stand for Intensive English Language Program klu x silap..Program designed to prepare international students, academically and linguistically, for university studies at both the undergraduate and graduate levels....ha > krg gitu la mksudnyer..klu sape rs sy slh tlg btlkn yer...

Okler nk iron bj, kul 2ptg nie ada kls, so kn naik bas kul 1...pg td sarapan roti ngn telur goreng..okler tu sblm amik mknn berat sket ptg nie..rs cam nk msk spaghetti + carbonara mushroom soup ptg nie..okler cau cin cau...

Salam...

Dipersembahkan Dgn Bgganyer Oleh,




Sunday, January 03, 2010

Under Construction


Salam sume..rajinnyer sy menghapdet blog ini setiap hari...post kali nie cuma nk bgtau, blog sy nie dlm pgubahsuaian...tu yg letak gmbr comel tu..comel kn hik2...okler jmpa lg sok..tu pun klu x bz la koz sok kls dah start...sepatutnye mggu lps dah start pun..tp ramai yg smbg cuti new year...ape2ntah diorg nie..lantak kau la..yg penting ko bhgia...ok jmpa lg skrg nie sy tgh bz tacap2 blog @ diari hati nie..so kn la cantik2..dah nmnyer diari, tu psl xde org dtg komen2..wakakaka..

Ditaip Oleh,

Saturday, January 02, 2010

Ketagih Facebook


TAHUKAH bahawa kini FarmVille adalah permainan dalam talian paling popular di kalangan remaja?

Mereka yang menggilai permainan ini sanggup menghadap komputer riba berjam-jam lamanya semata-mata bermain FarmVille yang terdapat dalam laman sesawang sosial paling popular, Facebook.

Menariknya permainan ini apabila pemain seperti petani sebenar di alam maya.

Mereka perlu bercucuk tanam dan menjaga hasil tanaman sebelum boleh dituai atau dipetik dalam jangka masa tertentu, jika tidak mengakses permainan ini, tanaman akan mati.

Bukan itu saja, setelah mendapat hasil dalam bentuk duit, mereka boleh membeli tanah lebih luas dan menanam lebih banyak tanaman. Ada tanaman yang boleh dituai atau dipetik dalam dua, empat atau lapan jam atau beberapa hari.

Justeru di kalangan pemainnya, ada yang sanggup bangun pada tengah malam semata-mata memastikan hasil tanaman terjaga.

Selain FarmVille, ada lebih 100 permainan dalam talian yang terdapat dalam Facebook. Antaranya Quiz, Friends For Sale, Country Story, Restaurant City, Mafia War dan Pet Society.

Pet Society

Ia juga permainan popular di Facebook. Permainan ini meminta kita mencipta haiwan peliharaan dengan memilih warna, bentuk, wajah dan pakaian. Kemudian setiap haiwan akan diberi nama. Kemudian bermainlah dengan haiwan kesayangan itu.

Restaurant City

Permainan bertemakan penyediaan makanan ini memang hebat dan menarik. Tidak hairan jika permainan ini menjadi terkenal oleh berjuta-juta peminatnya di seluruh dunia.

Dibina syarikat PlayFish, Restaurant City menyediakan cara permainan yang seronok untuk menguruskan restoran sendiri. Dengan rupa grafik menarik dan comel, pemain boleh mencipta watak sendiri, mengubah suai restoran sama ada di dalam atau di luar, melantik rakan Facebook sebagai pekerja di restoran dan mencipta pelbagai resipi menggunakan pelbagai bahan.

Kemudian, terserah kepada pemain untuk menjadikan restoran digemari pengunjung. Bagi sesiapa yang berkeinginan membuka restoran atau kafe, mereka boleh menggunakan kemahiran ini untuk bermain Restaurant City.

Country Story

Permainan Country Story yang dibina syarikat PlayFish juga tidak kurang seronoknya. Permainan ini membolehkan pemain memiliki dan menjaga ladang sendiri dengan menanam pelbagai jenis tanaman dan memelihara haiwan ternakan seperti ayam dan lembu.

Boleh juga menghias ladang dengan pelbagai jenis barangan. Percaya atau tidak, kita boleh mencuri hasil tanaman di ladang rakan. Tujuannya untuk melengkapkan permintaan penduduk kampung.

Cafe World

Satu lagi permainan bertemakan penyediaan makanan yang dibina syarikat Zynga. Konsepnya sama dengan Restaurant City, tetapi cara permainannya sedikit berlainan. Chef perlu menyediakan makanan dengan memilih resipi sedia ada. Makanan dimasak perlu disediakan segera.

Jika melebihi tempoh masa ditetapkan, makanan akan 'rosak' atau basi dan perlu disediakan semula. Kemudian, kita boleh melantik rakan Facebook untuk dijadikan pelayan kafe. Kita juga boleh membeli pelbagai jenis perabot dan barangan hiasan untuk diletakkan di dalam kafe.

Island Paradise

Ini juga satu permainan kegemaran di Facebook. Mungkin tidak popular di kalangan pengguna. Permainan yang membolehkan kita mengusahakan tanaman sendiri di pulau dengan menanam pelbagai jenis tanaman, membela haiwan ternakan dan menghias pulau dengan pelbagai jenis perhiasan.

Naikkan tahap pemain untuk mendapat lebih banyak jenis perhiasan dan kelebihan untuk menanam tanaman serta membela haiwan bagi mendapatkan hasil yang sangat tinggi.

Permainan yang dibina syarikat Meteor ini mungkin tidak sehebat FarmVille, tetapi Island Paradise tampil dengan rupa dan konsep berbeza, di mana kita menjaga pulau dan berusaha menjadikannya sebagai pulau impian kita.

*Kenapa Facebook digilai?

Selain permainan yang menjadi kegilaan, Facebook atau dalam bahasa Melayu bermaksud 'muka buku' sama fungsinya dengan laman sosial lain seperti Myspace, Friendster, Tagged dan Hi5 iaitu untuk berkomunikasi. Namun Facebook lebih terkini kerana ia mengikut peredaran zaman.

Facebook hasil ciptaan Mark Zuckerberg dipenuhi aplikasi yang nyata jauh lebih canggih berbanding laman sosial lain. Itu belum lagi dibandingkan dengan ribuan aplikasi canggih yang membuatkan remaja menggunakan separuh masa mengunjungi Facebook. Jika tidak, mereka pasti gelisah.

Menurut Suhaib Zaihan, 20, Facebook mudah mendapat tempat berbanding laman sosial lain kerana ia menyediakan ruang kepada pengguna berhubung dengan kawan lama sama ada daripada sekolah rendah, menengah atau luar negara dengan cara berhubung menerusi laman sembang, menghantar pesanan atau meninggalkan komen. Komen itu pula dapat dibaca dalam masa beberapa saat saja.

"Setelah berkongsi rakan, kita boleh melihat aktiviti mereka melalui gambar yang sudah dimasukkan atau dilabel (tag). Pemilik Facebook juga boleh menulis apa saja yang terlintas di fikiran misalnya perbincangan mengenai Piala Dunia 2010, isu agama dan politik," kata Suhaib.

Kelebihan Facebook lagi, terdapat pelbagai kumpulan yang boleh disertai. Sebagai contoh, Suara Siswa selain disiarkan di televisyen, pelajar tempatan atau luar negara boleh mengetahui topik yang dibincangkan serta memberikan pendapat.

"Saya rasa ini amat penting, selain belajar kita perlu tahu ataupun membabitkan diri dengan masalah dunia pelajar hari ini," katanya lagi yang mendaftar sebagai ahli Facebook pada pertengahan 2008 lalu.

Sebelum mendaftar, Suhaib adalah pengguna Friendster dan Myspace, tetapi tidak begitu aktif. Dia juga tidak tertarik pada permainan yang disediakan dalam Facebook kerana takut ketagih.

Tambahnya, ada pelajar terlalu taksub sehingga sanggup ponteng kuliah dan tidak menduduki peperiksaan akhir gara-gara bermain Facebook.

Berbeza pula pendapat Mohd Izdihar Samsudin, 21, yang mengakui ramai pelajar mempunyai akaun Facebook kerana gemar bermain permainan dalam talian.

Buktinya, daripada 400 rakan di Facebook, satu pertiga daripadanya bermain FarmVille. FarmVille bukan permainan untuk berlawan dengan pemain, tetapi menguji kebolehan pemain berladang di alam maya.

"Permainan Farmville sangat menarik. Jika televisyen menyiarkan rancangan bercorak realiti, FarmVille adalah permainan dalam talian berbentuk realiti sebab itu ia digemari pelajar," kata Izdihar yang mendaftar dengan Facebook pada awal 2007.

Tambahnya, sistem Facebook yang lebih teratur, senang mencari rakan dan aplikasinya mudah membuatkan Facebook bukan saja digilai remaja, tetapi golongan dewasa.

Baginya, terpulang kepada individu membahagikan waktu antara bersosial dengan belajar.

Bagi Nusrah Zamri, 16, dia mempunyai akaun Facebook dua tahun lalu, tetapi tidak aktif. Facebook lebih menarik berbanding laman sosial lain kerana mempunyai banyak aplikasi dan permainan canggih.

"Saya suka bermain FarmVille dan Cafe World. Biasanya jam 8 malam sehingga 10 malam saya mengulang kaji pelajaran. Jam 10 malam ke atas untuk bermain Facebook," katanya.

Nusrah mengakui banyak kebaikan melayari laman sosial ini kerana boleh berhubung dengan rakan dari seluruh dunia. Setakat ini dia mempunyai rakan dari Indonesia, Thailand, Australia dan Dublin yang dikenali menerusi Facebook.

Pendapat ini diakui oleh Azwin Suraya Elfian Azlan, 16, yang mendaftar di Facebook kerana ingin berhubung dengan kawan sekelas.

Selain boleh menghantar pesanan ringkas, Azwin boleh memasukkan gambar terkini, aktiviti yang dilakukan setiap hari serta melihat aktiviti rakan dengan cepat dan pantas. Jika tidak menggunakan komputer riba, dia melayari Facebook menerusi telefon bimbit.

Sebelum mendaftar di Facebook dua tahun lalu, Muhammad Elfie Elfian Azlan, 20, mengakui laman sosial ini sesuai untuk golongan dewasa saja namun selepas menjadi pengguna aktif awal tahun ini, dia membetulkan tanggapan itu kerana Facebook sesuai untuk semua golongan terutama remaja.

Malah, aplikasinya lebih canggih dan terkini berbanding laman sosial lain. Paling menarik Facebook mempunyai status yang membolehkan individu menulis apa saja yang terlintas di fikiran mengenai diri mereka. Ini merapatkan jurang sesama rakan selain menghilangkan tekanan.

"Bayangkan jika kita menulis sesuatu dalam ruangan status, semua kenalan di Facebook dapat membaca dan memberikan komen. Ini tentu menyeronokkan dan menghilangkan tekanan.

"Selain berkomunikasi, Facebook lebih cepat berbanding e-mel jika ingin menyampaikan pesanan atau bertanya khabar kepada rakan," katanya yang mempunyai 239 rakan dan 90 peratus daripadanya dikenali.

Berusia lingkungan 20-an, Carmen Leong, menggunakan Facebook untuk bermain Cafe World dan FarmVille selain berhubung dengan kawan lama.

"Setiap hari saya bermain permainan dalam talian ini sama ada pada waktu pagi, petang atau malam. Jika tidak menggunakan komputer riba, saya mengakses menerusi telefon genggam. Kadang-kadang kerana terlalu asyik saya tidur jam 4 pagi.

"Dengan adanya Facebook, terasa hidup lebih ceria. Biarpun ada yang kata Facebook membuang masa, itu terpulang kepada diri masing-masing bagaimana menggunakan masa sebaiknya," katanya.



- Facebook yang memasuki laman web dunia pada 4 Februari 2004 diasaskan Mark Zuckerberg.

Pada mulanya, dia membuka Facebook kepada rakan kampusnya di Universiti Harvard untuk mendaftar. Dua bulan selepas itu, barulah diperluaskan ke seluruh dunia.

- Sehingga kini, pendapatan daripada laman web ini mencecah 1.5 bilion dan Zuckerberg sudah diiktiraf sebagai jutawan paling muda di dunia.

- Kini, Facebook adalah laman web paling popular berbanding Friendster dan Myspace. Sehingga Julai 2007, laman web ini memiliki sejumlah 34 juta pengguna berdaftar iaitu jumlah paling besar antara laman web sosial lain dan mencecah 80 juta pengguna berdaftar menjelang Januari 2009.

dikopi pes dr : http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Saturday/Hati/20100102110815/Article/index_html
Oleh Siti Zarinah Sahib
sitizarinah@hmetro.com.my



Best regards,