.

Tuesday, March 30, 2010

kedekut x btempat....


apa kena mgena hadis kat atas nie dgn tajuk aku psl kedekut tu?? sblm tu sila bc terjemahan hadis tu dulu ok...

Daripada Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w telah bersabda: Sesiapa yang ditanya tentang sesuatu ilmu, kemudian ia menyembunyikannya maka Allah akan rantai di Hari Kiamat nanti dengan rantai daripada api neraka. (Hadis diriwayatkan oleh Abu Daud)

agak2 lps bc makna tu takoot x korg? pelik btl aku knp la kat dunia nie ada org yg kedekut nk kongsi ilmu...x luak pun klu kongsi ilmu tu... agaknye dia takut bile bgtau apa yg dia tau nnti ilmu dia bkurangan kut...cit pooodah...cit....

kongsikanlah ilmu tu walaupun sedikit..pahala dia bpanjangan...lg2 ilmu yg stiasa diamalkan.....nie x tmsk ilmu mcuri plk...tu dah sah2 la haram & bdosa...

tolong ingat kat kepala otak tu ye

BERDOSA BESAR MENYEMBUNYIKAN ATAU MERAHSIAKAN ILMU



Berehat sblm meneruskan perjalanan...

tiba hari isnin rs tensen sgt...x tau la sm ada aku tensen dgn lect yg ajar subjek ri isnin tu atau aku tensen dgn subjek yg diajar...ape2 pun hari isnin mggu nie dah lps..presentation pun dah lps..tp nnti ada lg 1 presentation n ada lg 1 labtest utk subjek nie...tu utk subjek tu je..byk lg nie, utk subjek entrepreneurship pun ada presentatation jgk..reportnya aku msh lom buat lagi..dan 2 mggu dr skrg ada presentation PSM plk...subjek2 lain lg..projek multimedia database, adoi pengsan aku...sebut psl pgsn..hari nie aku batuk x henti2 smpai muntah2 plk...dah rs mcm nk pengsan dah...Ya Allah antibodi aku nie lemah sbb aku x cukup tido ke, atau aku tlalu ttekan??

berehat sblm meneruskan pjlnn...ye aku br je lps rehat lik2 kls trs pengsan..pastu bgn2 main game..masih ada ms utk aku bmain game?skrg aku nk buat psm, buat report ape2..hmm tetiba rs mcm nk mkn muruku...aiyak out off topic plk...

kat blog nie mcm2 aku cerita..ape2 yg aku x cerita kat pesbuk blh tau kat blog..sbb ape aku tulis kat blog...sbb aku x ramai follower dr dak kls aku...so klu aku nk hentam dorg kat sini pun dorg bkn tau..cmne nk tau..klu address blog nie dorg x tau..muahaha...wpun dorg nmpk (sbb kdg2 aku post kat pesbuk) tp aku rs kebanyakkannya pura2 x nmpk je...yelah mn nk nmpk sdgkan diri aku yg beso nie xde org perasan pun..lg la blog aku yg kecik nie dorg nk perasan...dr saat msk smpai la keluar utem pun dorg blm tentu perasan...tp lom lg kuar utem haha...so sape2 yg rs ada wat slh ngn aku tu baik cpt2 mintak maaf sblm korg x jmpa aku lgsg dh lps nie...slh kat org susah tau selagi org tu x maafkan...

aku pening dgn PSM aku pening dgn byk lecturer..kdg2 smpai aku rs tak t'capai akalku nk pk apa yg lect. nak. aku nie statusnye student..patutnya sume lect tau thp mn pemikiran student dia...kang klu aku lg hbt dr lect. dah tentu2 aku x bgelar student mau aku bgelar senior lect. tu yg wat aku pelik tu...kdg2 manusia nie pk x gn otak kepala agaknye...mgkin gn otak lutut...lutut ada otak ke??

perasaan aku skrg nie nk cpt2 abis blaja..x nk dh dok utem..sekalipun aku nk smbg master ke PHD ke..aku x nk kat utem dah...bkn sbb utem nie x bgs ke ape..sbbnye aku mmg suke g tmpt yg bbeza...x kn la seumur hidup aku nk blaja kat tmpt yg sm je...lps nie nk bhijrah g tmpt lain plk...sbbnye aku cpt bosan dgn sesuatu...so rsnye cukup la 3 thn je aku kat melaka nie...2 thn kat ipoh...setahun kat KL...aku nk g negeri lain plk...x pun negara lain ke...ada aku kisah??

aku prnh keje dulu, n bos kat jbtn tu ckp kat aku...x yah risau kat mn kita dicampakkan...sbb Tuhan tahu ape yg tbaik utk kita...so sematkan dlm hati..."kat mn sekalipun kita dicampakkan kita blh hidup"...sbb tu aku x kisah sekalipun sume org kat tmpt tu x suke aku...ye mmg aku x kisah..(cuma kat dlm hati rs sedih tu ada la) mn x sedih...org blh x perasan kat aku, leh x herankan aku..knp? apa slh aku kat dorg?...hmm dah pukul 3 dah nie...aku nk tido...psm ini membunuh aku..arghghhgghhhhhh!!!!!!!!!


Sunday, March 28, 2010

You Decide Your Destiny

apa citer di sebalik tajuk di atas...segala2nya bkl tjwb nnti... tunnnnggguuuuuuu....

.....................................................

ok sbb aku dah bjnji kan..so aku aku cuba mcuri sedikit ms walaupun aku tgh sibuk sgt...ye ke sibuk?? atau pura2 sibuk? ok2 cukup dgn psoalan sibuk atau pura2 sibuk td tu..ok ape yg aku maksudkan dgn tajuk entry kali nie..you decide your destiny...klu fikir lik kita mn blh tetapkan kesudahan kita, sume tu bgantung pd ketentuan Tuhan jgk kn..ok yg sbnr2nye adalah..dlm hidup nie kita perlu letakkan sasaran...letakkan target apa yg kita ingin capai mgkin dlm ms setahun dr skrg, 5 thn akan dtg atau pun 10 thn akn dtg...tnpa meletakkan target..kita akan hidup menonong je..hidup ikut arah angin..mcm lalang la..bila ditiup ke kiri dia pun ke kiri..klu ditiup ke kanan..meliuk la ke arah kanan...pastu smpai ms layu & kiok...

wahai sume org tmasuk jgk diri aku...jgn la plk bila aku ckp cmnie korg kata aku dah cukup perfect sbb tu la kita kn menegur satu sm lain..dlm ms yg sm kita tegur diri kita jugak utk jadi > baik...tetapkan hala tuju kita dari skrg...pttnye ms kita lahir kita dah kn set hala tuju kita..tp ms bebudak mn la reti pk sgt kn...mgkin ada la insan btuah kecik2 pun fikiran dia dah jauh melangkaui thp keupayaan org dewasa bfikir tu mgkin 1 dlm sejuta la...x kisahla sume tu...yg aku nk ckp kat sini psl target dlm hidup nie..kita jgn jd mcm lalang..xde arah...kita kn set kan 1 target supaya walau ape pun melanda kita akan ttp terus b'usaha utk mcapai target tsebut...klu hidup xde target kita sdiri x kan tau mhargai hidup...kita x kn tau utk ape kita hidup...contoh org yg setiap ri kumpul duit keje...keje..dan keje...tp dia xde target nk wat ape dgn duit gaji dia tu...so jadilah dia org yg g keje lik keje...utk ape sume tu?? ntahla...beza org yg keje..keje..dan keje..target dia adalah utk kumpul duit dan nk beli kete...so selagi x capai target selagi tu dia akan b'usaha...

untuk meletakkan target pun bkn leh main suke2...klu kita ckp target kita adalah utk bjaya...bjaya dari segi ape? kejayaan bkn 1 yg blh dijadikan sasaran...sbbnye bila kita rs kita dah bjaya..kita akan stop utk buat lg...dah bjaya dah...nk wat ape lg ye dak??so klu cmtu kita letak target utk > maju..lebih baik dr skrg..mgkin org tu dah capai sume target dlm hidup dia..so xde apa lg yg dia nk kejarkan dlm hidup nie..1 je yg dia blh buat adlah utk mjadi yg tbaik...dgn itu kita sentiasa terus b'usaha...

itulah yg dimaksudkan dgn tajuk kat atas nie...kita yg tentukan hala tuju kita...keputusan yg kita buat bakal menentukan siapa kita pd ms akan dtg...kita x leh mbandingkan apa yg tbaik kita pernah buat dgn apa yg tbaik org lain buat..sbb kita x tau thp ukuran sbnr dgn mksd tbaik tu... kita x leh mjadi sm mcm org lain tp kita blh mjadi lebih baik dr org lain...pelik kan ayat nie tp itulah hakikatnya...jadi tunggu apa lagi tentukan arah hidupmu....adios...


Mulanya di sini....

Masa berlalu tlalu pantas tanpa aku sedari…tak lama lagi aku akan meninggalkan utem.x lm pun lg lebih krg sebulan lebih je..x lm lg final exam akan mjelma..cmne ms nie blh bgerak tlalu pantas ye?..aku rs baru je smlm aku g MHS…knl ngn kwn2 baru kat utem nie..ms memula aku msk utem nie..aku dok sebilik ngn Shasha n sorg dak dip utem yg smbg degree ( blagak nk mampos…konon2 senior utem la tu ) ntah mn dak tu skrg..confirm dah abis utem pnya…n dak umh aku eiza dak dip..yg lain2 aku kurg kenal…so aku ngn dak 2 org nie la selalu g sm2 mjlni aktiviti MHS..smpaikn ada member aku nie x mandi pg sbb t’lambat, haishh..sape la tu, jgn mls2 mandi lg tau…hik..hik..hik…


X sgka lps MHS kita tpisah mbawa haluan mgikut course msg2…patutnya aku dok serumah ngn shasha, eiza n lg sorg dak aku knl ms dlm bas Sal dak bits..mcm aku bgtau td mgkin Allah nk temukan aku dgn kwn2 baru so aku tcampak kat tgkat 2 ke 3 ntah aku pun x ingat..x sgka kat umh tu ada 2 org dak yg sm kls ngn aku..khaizura & asyikin(ein)..


Tp dorg pun x smpt nk kenal aku sgt..sebab awal2 aku dah cuti 2 mggu aku lik kg….smpaikan dorg pun x knl ms aku msk lik umah tu…hehe…oh ya kat umh nie jgk aku knl Azie, bunga, nad, cley, Sharon, anis dan bella..ada sesapa x yg aku x sebut?? Ms tu aku dok sebilik ngn cley & anis…sorg dak sabah lg sorg dak selangor banting klu x silap..anis nie pdiam ya amat..dia plk geng ngn nad, bunga dan jgk azie..so dia selalu la mhijrahkan diri dia ke bilik yg lain…cley plk kaki study…so ms dia isi dgn study je…aku plk..awal2 tu demam…so aku plk mgisi ms aku dgn tido muahahahha…mcm2 kisah yg jd kat umh nie aku btl2 hilang ingatan la berapa no umh tu ye?..ada kisah duka, ada kisah duka…biasalah kat mn2 tempat pun ada yg best ada yg x best….


Lps tu pindah pangsapuri plk..aku sekali lg sebilik ngn cley..kami 2 org je dlm bilik tu…smpai masak pun dlm bilik klu ada bilik air tu alamatnye kami bkurung 24jam dlm bilik la..kat umh nie aku knl ngn dak2 lain lg..yana dak bitm, nurul, raihan, aina, eika1 n eika2…hehe…sbb ada 2 eika..ada lg x aku lupa sebut??kat umh nie aku x berapa rapat sgt ngn dorg..sbbnye kos kitorg lain2 so waktu kls pun lain2..klu sorg ada kat umh mgkin yg lain xde kls..klu dok umh pun kdg2 tido, yg lain jaga..bile aku jaga yg lain tido..smpaikan lupa dok 1 umah aiyaakkkk…bukan slh aku ye..aku bkn sombong cume suke dok sorg2..dah jd mcm hobi plk..cley pun bjangkit ngn aku agaknye suke dok dlm bilik…aku mmg la cmnie klu kat kg pun aku suke memerap dlm bilik..smpaikan mak aku @ arwah nenek aku kena check aku wat ape dlm bilik…lawak kn..tp nenek dah xde..dah xde dah insan yg aku syg tu..yg suke check aku wat ape dlm bilik…aku ada kat utem nie pun sbb arwah nenek…wpun dia suke mrh2 aku tp aku tau dia sgt syg kn aku….


Nenek meninggal ms thn pertama aku kat utem..dlm thn 2007…18 Oktober 2007..bulan kelahiran aku..seminggu lps bday aku…dah la ms tu aku lama x balik..bkn x nk blk tp dah akhir sem byk assg, projek, sume…aku lik pun sempena cuti nk raya…rupenye itulah Syawal t’akhir aku bsama nenek…nenek sakit sblm bln puasa lg…mak abah sume x bgtau aku sbb x nk pelajaran aku tganggu…cm mak ada ckp nenek x sihat je..aku x sgka la plk x sihat yg dimaksudkan rupenya sakit yg kritikal..smpai2 kg 28 Ramadhan, aku jmpa nenek…nenek dah x knl aku Ya Allah smpai mcm nie sekali…aku thn kn je air mata dr menitis masa tu…ms ry ke-6, aku kat umh..adik bongsu aku pggl aku..dia ckp kak long mak panggil…aku x tau ms tu nenek dah xde…aku siap leh mandi lg pastu mkn…adik aku pggl lg sekali br dia ckp..nenek dah xde. Aku…aku rs mcm kat awang2an…btl ke xde..sakit ke nenek tu…lm jgk baru aku g tgk, yg peliknye knp aku x menangis pun…pdhal kat depan mata aku badan nenek dah ditutupi kain batik smpai ke kepala…mak abah, mcik sume bc yassin kat tepi jenazah nenek..mak ckp kat aku amik yassin baca…aku ikut je…aku jgk ikut mandikan jenazah arwah nenek..lps tu smpai jgk mcik & pcik aku yg balik ke bandar semula sehari sblm nenek meninggal…aku rs tselit perasaan mrh..dorg sibukkn hal keje..smpai sanggup tgglkan mak dorg yg tgh sakit…ada jgk pcik yg x smpat lgsg tgk arwah nenek..sbb smpai2 jenazah dah dikebumikan…aku pun ikut gak g kubur…dan itulah kali t’akhir aku g sn…insyaAllah nnti aku akan pegi melawat lg…skrg nie yg btl2 wat aku mrh sume tgh sibuk2 kn harta…kat mn diorg ms arwah nenek rindu kat dorg, nk dorg beraya sm2…kat mn dorg ms nenek msh hidup?? Sibuk dgn urusan dunia..smpai dah xde ni pun, msh nk sibukkan dunia…Ya Allah tabahkan hati aku & keluarga aku mhadapi sume nie..Along akan ubah nasib kita…aku x doa kan pun yg buruk2 utk pakcik2 & makcik aku yg lain tu…tp ingat Tuhan akan bls apa yg kita buat…jgn smpai 1 ms nnti anak2 sikit pun x herankn korg bila dah mati..sbb asyik uruskan harta….


Kemudian aku still kat pangsapuri tp lps tu aku lgsg x dok dgn dak sefakulti..apatah lg dak kls…aku dok ngn dak fakulti lain dak FKE..aku bkn la kamceng sgt ngn dorg…knp aku x dok ngn dak kls?? Ntahla aku rs sbb aku x kamceng jgk ngn dak kls kot…lgpun aku nk mgelakkan mslh…aku x nk hal kls gaduhnya smpai ke rumah…aku nk bila dok umh aku leh kosongkan fikiran aku dr pk hal dak kls…tp biasalah..dak umah pun ada mslh ngn aku..x tau la knp..dengki kat aku kot…time nie aku x sgka rupenya ada jgk lect. yg syg aku yg sedar kewujudan aku..wpun aku selalu x dtg kls..dah la x dtg kls..x bg mc plk tu..tima kasih Dr. Samad Shibghatullah & En. Erman Hamid…keprihatinan anda pd sy x kn sy lupakan…terima kasih kerana memahami keadaan sy..TERIMA KASIH….


Skrg nie aku msh dlm proses mhabiskan sisa baki sem nie dgn penuh kepayahan…saat aku menaip entry kali nie..aku msh demam dah smggu dah aku demam..aku x hrpkan pun aku dpt A utk PSM atau utk mn2 subjek yg lain..tp skrg ape yg aku harapkan aku blh melepasi segala rintangan dan cabaran sem nie..aku dah x sggup nk dok kat utem lm2…aku rs dah smpai ms, utk aku bhdpn dgn dunia sbnr…utk aku melangkah menuju destinasi seterusnya…dan aku akan buktikan aku akan smpai ke kemunjak… ape2 pun aku x kn lupakan segalanye di sini…sbb ape yg aku bakal corakkan di masa dpn segalanye MULANYA DI SINI…..


p/s: sbnrnye sbb utama aku smbg blaja adalah kerana tpengaruh dgn citer DUNIA BARU...aku nk merasa pgalaman dok kat "yunibersiti" ada x sm mcm dlm citer tu....giler ntah hape2 pnya sbb ntah kn...hahaha...


Wednesday, March 24, 2010

DiGi Prepaid So Easy To Be Famous

DiGi Prepaid So Easy To Be Famous

hadoyai...

hadoyai..aku sakit pewooooot...psm x bgerak..cmne nk gerak klu tetiba pms plk :p
aku nk citer apa jd isnin td...tetiba je aku t'pk knp begitu? n knp begini? sbb apa aku pk begini? sbb nya aku rs **** tu ckp x serupa bikin... awal sem kt lain skrg kt lain plk...yg peliknye knp dorg leh wat hbt2? pdhal dia x mintak pun shebat tu...krn kehebatan org2 yg tunjuk hbt pg tu..maka org yg nmpk x hbt ptg tu btmbh2 la x hbt..huhu. cmne nk jd hbt ni ya??

wohoo psm, jadual presentation dh kuar..psm kn bgerak..plz..plz..plz....kn usaha lebih byk..err sblm ni aku ada b'usaha ke?? kuang..kuang..kuang....nk kt aku asyik sgt pk ms dpn xde plk..ms kini..pun mcm xde..aku sk pk ms yg dh lps kut..apa daa..x senonohnye perangai..so aku kn berubah & bgerak...ms dh tlalu singkat ni...

ptg smlm..smlm la kn, sbb ri ni dh ri lain dh...ada sessi photography..aku gagahkn la jgk diri ni memenuhi undangan..wpun aku rs mcm nk pgsn dh...dgn keadaan aku yg x sht pastu...sakit plk, sakit yg sm aku alami ms photo shoot sblm ni -sbb tu aku x g dulu-..memandangkan ni sem t'akhir aku kat utem (insyaAllah jika semuanya bjln spt yg dirancangkan)...so aku pegi la..dgn hrpn dorg sume leh tgk muke aku bile rindu kat aku..rindu ke??? ntahla..rinduilah aku klu sudi..ceh ayat pasrah plk...

okler sakit sgt ni..nk tido la dulu...memengsankn diri buat yg kesekian kalinya...adios...


Sunday, March 21, 2010

uuh sy tension smpai demam...

huhu...start dr smlm batuk2...so tido awl dari hari2 sblmnye..klu x smpai pg la mgadap PSM tu...
dan keputusannye hari nie sy DEMAM uwaa...xpelah sume tu dr Tuhan untuk mguji sejauh mana aku tabah mhadapi sume nie..ketika aku byk keje nk buat...oracle form lom siap lg...huhu...
sbb demam nie aktiviti aku ri nie adalah tido...pastu bgn solat..then tido blk..solat lg..tido lg...smpai la time nie aku x tido lg sbb konon2 nk wat psm tp still x bjaya lg ape yg aku nk wat pun aku pening ye la..x sihat nie sume mende rs mcm x betul je...
uhh tidak...aku pening, batuk, selsema, bdn pns..kaki sejuk..kepala pun pns...dah jd mcm haiwan 2 alam plk...xpelah doakan aku cpt sihat ye...aku nk wat psm..n keje2 lain yg blambak2 tu...


Friday, March 19, 2010

cepat follow aku sblm aku lari laju....

amende tajuk cmtu tu? sbb mende yg dgn tajuk tu la hilang adik upin yg suke ckp assalamualikum atook...xpelah, nnti klu jmpa lg aku letak balik assalamaulaikum atok tu..hehe..br je lps mkn, skrg dah kenyang...mmg pelik hidup nie..mkn je kenyang...kenyang je mkn...ape ntah aku mgarut2 smbil mmarut kelapa nie...haha tipu je tu...

okler rsnye dah lm sgt aku x mgetuk2 keyboard nie..utk post entry kat sini...tu sume adalah disebabkan oleh kekangan waktu yang tjadi pd mggu2 sblmnye..dan utk mggu2 berikutnya aku akan jd lebih...lebih...lebih bz lg...psm...present...projek..midter...kuiz..labtest...and x lm lps tu final...

oh dah hujan plk skrg nie..Alhamdulillah sume yg Allah kurniakan adalah 1 rahmat. sejuk plk suasana nie yg wat aku rs nk jd sleeping beauty nie...xpe2...jap lg ehh...skrg aku nk citer ape2 pkara yg blaku dispanjang mggu yg bz nk pengsan nie...

mcm aku ckp td..disebabkan kekangan waktu aku tpksa mhadkan relation aku ngn blog & dunia internet nie..smpaikan aku t'query bila la aku ada ms utk mgutuskan data2 serta metadata melalui trigger, aku sedar byk procedure yg msti aku pthi dlm dunia pbloggingan...lg sekali aku mgarut ntah hape2..

isnin ri tu re-labtest tlh diadakan..& mlg sekali bg aku..sbb mggu sblmnye byk yg aku dpt buat..tp time ri isnin tu byk yg aku x dpt nk buat..sedih sgt..lg sedih sbb aku hangin mmg x adil, dorg2 yg dah amik lab test tu leh repeat blk klu markah <100..mn size="1">p/s : aku x tau la knp ada jgk manusia yg perangai hampeh dlm dunia nie...adoyai...


Saturday, March 13, 2010

Tension giler...

Hish tensen giler aku rs mcm nk bakar je pangsapuri...
huhu org lain yg wat aku tensen mende lain plk yg kena...
nyampah tul aku ngn warga myanmar tu td...harap muke je cun..tp cun aku lg la..
aku nk g isi air gn tong kat bwh tu...lps lik mkn td..
pastu ada la 2 org minah myanmar nie...
dah la nk isi byk botol aku rs ada dlm 3 botol kut...
dah tau wit 20 sen tu x nk msk..paksa2 jgk la...
lps tu dah tsangkut plk..ada dekat 3 kali jgk la diorg ulang tayang mende yg sm..
pastu siap jolok ngn ranting pokok tempat msk wit syiling tu...
hadoyai...ari dah la nk hujan...aku nk cpt...
kang aku speaking dorg x fhm plk..
so aku pun mgambil keputusan drastik dgn memijak anak2 tgga utk pulang ke umah abis citer...
pastu aku smbg plk tgk citer cinta tikar sejadah...
PSM x wat lg projek advance database x wat lg..
mau aku balun 2 ri x tido lgsg wat sume tu...
sape soh ada ms cari pasal plk...


Wednesday, March 10, 2010

SUME SLH AKU KE!!!

SUME SLH AKU KE KLU AKU X TEGUR KO MELALUI FACEBOOK YAHUDI TU??
KE KO MMG SUKE AKU POST MRH2 KAT FACEBOOK...BGTAU KAT 1 DUNIA? (tp tulis kat blog pun bkn ke bgtau 1 dunia jgk :p) AHH!!! APE AKU PEDULI. HOI PK LA SKET...KATA MATANG SGT...KLU MATANG BKN POST KAT FB..SOUND DIRECT JE...

KLU NK IKUT RS MRH AKU NIE MMG SUME KN..JGN SMPAI AKU SIAP LIST KN PERANGAI2 KO YG X BKENAN KAT HATI AKU NIE..BURUK PADAHNYA NANTI...CKP BIAR SERUPA BIKIN..NIE X KONON DAH BAGUS SGT LA TU...- JGN SMPAI AKU MGAMUK NNTI DGN KO2 AKU HUMBAN SEKALI..

JGN ASYIK PK NK CARI SLH ORG JE...PK DULU DIRI SDIRI TU DAH BETUL SGT KE? JGN JD HIPOKRIT..KONON2 BAIK SGT..TP PERANGAI SM CMTU JGK XDE BEZA PUN...

TIAP PKARA YG BLAKU ADA SEBAB..SBB TU JGK DGN APE YG AKU BUAT...MSTI ADA SBB AKU BUAT, INGAT AKU SUKE2 KE. LG SEKALI AKU NK TEGASKAN PK DULU SALAH DIRI SDIRI...SM LA JGK DGN AKU..AKU DAH PK APE YG AKU BUAT BTL KE X..AKU RS AKU XDE WAT SLH KAT KO..YG KO NK HANGIN2 TU PEHAL??

LAST SEKALI AKU NK BG WARNING JGN TIKAM DR BELAKANG..AKU DAH WAT BAIK KAT KO..KO SUKE2 HATI PIJAK KEPALA AKU...INGAT SKRG TUHAN BYR CASH........WHAT GOES AROUND COMES AROUND....

AKU YG MARAH GILER SM ITU ORG2...




cmne nk install oracle form.

ok sblm aku tido sebentar utk merehatkn diri aku yg lom tido nie aku nk bcerita sket kat sini...

1stly - 'harimon' = hari isnin
- psl labtest aku yg di'postpone' aku & tmsk gak 5 lg dak kls aku...labtest utk advance database yg gn oracle form nie la...x tau la sm ada revision yg dibuat x mcukupi atau aku nie yg x cukup study..atau mgkin lecturer aku tu nk bg aku suasana labtest yg sebenar..mcm ms aku jwb midterm keusahawanan yg ada aura2 final tu..tp aku x nafikan PC yg aku gn tu sedikit sebyk myumbang pd ke'pospon'an labtest aku..knp aku bkata begitu..yg ptamanye table yg aku kn buat > krg sm ngn table yg aku dah buat dlm lab cm mslhnye aku xde orderitem..so nk alter table tu sume mmg amik ms..x kn la aku nk wat balik sume..drop table n create balik..hoho tu lg buang ms nmnyer...tp dah elok2 sume table aku nk siap..hehe table order item x wat lg time tu...aku kn cpt2 jwb soklan yg lain plk..wpun table x siap lg..apekejadahnyentah...pastu dah siap wat LOV klu x silap aku..aku wat plk table orderlist yg aku x smpt wat tu..then aku mskkn data kat customer pnya table..sume dah btl dah tp bile aku nk mskkn je data kat table customer..pc aku hang..kn la aku kuar lik..x leh jd nie..so aku try msk data kat table yg lain..ok la plk..msk lik kat customer pblm lg..adoi2..then aku wat la soklan2 yg aku leh wat..wpun table aku xde data..huhu ms yg sepatutnye adalah 2 jam..aku bantai smpai 3jam..bukan aku sorg dak2 lain yg sm2 ngn aku dlm lab tu pun sm ish2...ada plk yg sempat m'mukabuku'kn diri...sape tu ye??

2ndly - 'haritues' = hari selasa
ri selasa plk..aku tjaga lg 15minit sblm kul 1..nk naik bas kul 1..so aku siap dgn kadar kelajuan chya semata2 x nk tlps bas...pastu tarra aku dah kat kampus dah..sblm tu aku g koperasi beli roti...ha ckp psl roti abis kemek roti aku kat dlm beg tu huhu...then g kls...tggu pnya tggu pnya tggu..lect pun smpai...& dia pun ckp...bla..bla..bla...tu je kls abis ekk x smpai 5 min dah leh balik..pastu dak2 nie nk g round2 kat booth sempena hari kerjaya so aku dgn sepantas kilat g surau...smpai lect tu pggl utk tnya PSM aku wat dek non je..lps dah menunaikan kewajipan aku pun jln2 -huhu smpai ati x tggu aku...xpe2... pastu...pastu...pasnie...pastu..bla...bla..bla..bla....ada yg kata aku comel hehe sukenyer :)..ala dah biasa pun dgr org ckp aku comel..cume aku je yg pura2 xde perasaan...yelah x kn nk perasan plk kut...tp aku rs kdg2 aku comel..kdg2 x..kdg2 rs mcm nasha aziz pun ada..kdg2 rs mcm juma..kdg2 plk rs cam amy mastura...pendek kata sy nk jd sume...haha ape ntah aku merepek nie...

3rdly - hariwed = hari rabu (ri ni la tu..ketika & saat ini)
aku lom tido lg dr aku bgn nk naik bas smlm....cukup la kut waktu yg ada utk aku tido kejap..dlm kul 10/11 aku bgn la..sok ada midterm nk kena study plk utk midterm n klu leh aku jgk nk wat sket PSM..sbb mggu nie aku lom jmpa lg henchek tuuuut...nm dirahsiakan...oh ya aku br je lps format pc..aku pun x tau sm ada PC nie pblm ke atau line internet pblm..sejak 2 menjak nie internet aku sgt slow..smpaikan aku nk tgk citer halimah jongang kat youtube pun kn tggu smpai esok br leh tgk...hehe xdelah..aku cm nk mbygkn betapa lm aku kn tggu semata2 nk tgk citer..(ada plk ms aku bgumbira ish20x)..ok pastu aku pun format la PC nie sbnrnye nie cara t'akhir yg ada..tp aku mls nk pk pjg...jgn tiru perangai ini...(dont try this at home ok)

05.00a.m - start format pc
05.30a.m - dah siap install driver sume tmsk opis, winrar, mozilla, ym, gtalk, IDM, appserv n tok tgk mube tu..hape nth namanyer...& start install oracle
6.00a.m - aku dah siap install sume tu...then aku solat (oh ya lom install visio ngn dreamweaver) suke sgt dpt install oracle form tu...hehehehehehe...

nie lah dia step by step to install..diharap dpt mbantu dak2 BITD sem akan dtg...tetiba aku rs entry aku kali nie bsifat ilmiah plk..cayalah...

...................................................................................................................
(sblm tu sila pastikan anda mpunyai installer yg bkaitan ok)

A. kene install Developer dulu
B. Install Oracle 10g
C. configure utk kedua2 nya

A.INSTALL DEVELOPER FIRST!!
----------------------------------
1.pi kat folder developer/disc 1/ install/ win32--->den setup..
2.locate folder mane nak letak oracle developer..
3.den tekan next amik complete set(1.85GB)..next
4.next je..xyah tuka pape..den install..
5.Setup akn continue until die minta utk second disc..tukar utk pi ke folder disc 2 n continue..
6.sabar..
7.den after isntall tekan next..akan popup satu window baru utk netconfiguer assistant..--->TEKAN CANCEL
8.den klik ok je..tekan next
9.finish..
10.exit je..


B.THEN INSTALL DB 10G
--------------------------------
1.klik kat folder oracle 10g enterprice manager-->install-->oui
2.tggu sebentar..
3. klik next..
4.pilih type enterprice edition(631MB)..next
5.pilih path yg sesuai dgn citarase..beseneyr die akn automatik pilihkan..ikut citerase masing2..
6.die akan pi ke PRODUT-SPECIFIC-PREREQUISITE CHECKS-->tik yg ade status warining tuh-->xsilap name nyer checking network configuration requirements...
7.klik next utk create database..
8.klik next utk general purpose..
9.klik next utk "specify database configure option"
10 letak name GLOBAL DATABASE NAME: orcl--> SID:orcl
11.tik pade checkbox create databse with samples schemas
12.klik next..until jumpe "specify database schema passwords"..
13.amik radio button utk USE USERNAME FOR ALL THE ACCOUNTS:enter password:oracle--->confirm password:oracle
14.klik next...and install
15.den die akn kuar automatic create databasen blah..blah..blah..until die kuar sumaary utk db yg kite create just clik ok
16.den wait n die akn ckp installation successful..exit dulu


C.CONFIGURE
-------------------
1.secara xlnsung die akan auto matik kuar satu webpage utk oracle
2.insert username :sys password: oracle as SYSDBA
3.kat bwh page ade i agree..klik di situ..den akn ke next page..
4.kat ats tuh klik pade Administration-->USers&Privillages---->USers--->scott
5.klik pade scott n edit(atas kanan anda)
6.tukar password tiger and tck unlocked account<--ini penting 7.klik apply-->mesej akn update..
8.den logout

D.CONFIGURE ORACLE NET ASSISTANT MANAGER DATABSE
---------------------------
1.pi kat oracle database10g-->configuration &migration tools-->net manager
2.klik/expand local-->listeners-->listener
3.pi kat drop-down list ats page tuh n choose listening location-->tukar host pade 127.0.0.1
4.pi kat drop-down list select database services..(kalo xder pape klik add database)-->
5. GLOBAL DATABASE NAME:orcl
ORACLE DIRECTORY:klik pade path oracle yg ade simpan shingga jumpe db_1
cth..D:\oracle\product\10.2.0\db_1
SID :orcl
5. den choose file exit..save all..
6.kuar daripda net asstnt manager tuh..

E.CONFIGURE ORALCE
---------------------------
1.pi kat oracle database10g-->configuration &migration tools-->net configuration assistant
2.pick LocalNet Service name configuraiton..next..
3.add..next..
4.services name: orcl
5.next utk tcp..
6.hstname: 127.0.0.1
7.next..perform test..
8. kalo fail test change login pade: username: scott password: tiger..
9.next until jumpe perkataan finish..de klik finish

F.CONFIGURE developer
---------------------------
1.pi kat oracle application server-->configuration &migration tools-->net configuration assistant
2.pick LocalNet Service name configuraiton..next..
3.add..next..oracle 8ior later database or servce..next..
4.service name: orcl..next
5.next utk tcp..
6.hstname: 127.0.0.1
7.next..perform test..
8. kalo fail test change login pade: username: scott password: tiger..
9.next until jumpe perkataan finish..de klik finish

TEST CONNCTION DEVELOPER AND DB
----------------------------------
1.test connection db dulu..check funtionality..
2.pi kat oracle10g-->applicaiotn dvlopmnt-->sql plus
3. masuk sbg: username: scott,tiger,orcl
4.select * from emp;
5.kalo ok den chek antara develpoer n db lak
6.masuk JDeveloper-->mcm dlm kelas doc.yahya..try connect..
7.username: scott,tiger,orcl
8 supposely ade 4 table la-->bonus,dept,emp,salgrade.

-----------------------------------------------------------
*maka apabila anda selesai bnde ni sume..maka anda boleh mule dgn projek anda..selamat maju jaya n selamat beramah..:D

...................................................................................................................

...................................................................................................................
....................................................................................................................


Monday, March 08, 2010

Sume slh aku....

wah..wah...wah...rajinnyer aku hapdet blog nie..smpai leh dikatakan setiap mlm..nie apa plk citer aku nk taip nie...
huhu dlm beberapa jam je lg aku ada labtest advance database...& mslhnye aku br nk install oracle..giler ke ape..mmg giler sbb giler tu la...aku gagal dlm p'installan oracle tu..nth hape ntah x jmpa listener plk..tu sume slh aku sbb suke tangguh2 keje...
so aku b'azam x nk tangguh2 keje dah..lps nie aku kn struggle utk wat PSM, utk wat biz plan...n sume2 projek utk subjek lain..x lm pun lg 1 bulan je..HAH!!! 1 bulan giler btl kn kejar laju2 nie..nk kn siapkan sume dlm ms 1 bln...bkn thp lari laju lg nie..thp pecut la agaknya...
xpe2...lpskn labtest dulu..mintak2 la dpt wat 2 jam je tu..open book ke?? aku nk open google sekali leh x??muahaha...adoyai..tido dulu rehat jap..kul 7 kn naik bas...lalalala...hepi nie..hepi sbb pe ntah....


Saturday, March 06, 2010

Sumpah Bunian lagi...

Setelah melihat statistik pelawat dlm mggu nie..ramai btl yg singah semata nk tgk entry sumpah bunian nie..mgkin sbb skrg kat tv tgh ulang balik citer sumpah bunian nie..& dorg sume mgkin nk cari sinopsis citer tu ataupun mgkin nk download kut..hehe..

klu nk download korg just g kat website tv3 download je kat situ...

klu nk tau psl sinopsis plk meh sini aku citer sket...

citer nie sbnrnye psl Hawa & Adam..Hawa nie dr alam bunian..Adam plk dr alam manusia la mcm kita...Hawa nie suke pd alam..dan x suke m'aniaya haiwan...haiwan2 tu sume kawan dia, ikan2 tmasuk la burung2...& dia sejak kecik suke kat Adam sbb Adam nie pun baik..x suke aniaya haiwan..n dia pun x mkn mknn mcm ikan ke lembu ke agaknye la sbb lembu pun kan kategori haiwan...tp lps tu keluarga Adam sekali ngn Adam nie bpindah ke bandar..
so sejak tu Hawa dah x jmpa ngn Adam..eh bkn jmpa memerhati..lgpun selama ms dorg kecik..Adam mn la tau ada makhluk bunian yg sdg memerhatikan dia...

bila dah beso Adam pun g la jln2 kat hutan kg tmpt dia tggl dulu tu...bsama ngn sepupu dia (lupa la plk nm sepupu dia tu)...Hawa nie pun dah beso, & memula dia x tau yg dtg tu Adam..bile dia dah tau..so dia pun main2kn Adam tu smpai Adam jatuh gaung...then Adam pun dibawa la ke alam bunian nie...

nk tau citer selanjutnya saksikanlah sdiri hehe....


Bila kita sayang org tu...

Biler kiter syg org tu
Kita tnggu dia lame pn x per
Tp biler dia tnggu kiter???dia mrh2
Ati kate ala, adatlah ada yang mnnunggu n dtnggu

Biler kiter syg org tu
Kiter x tdo pn x pe lyn dia yg ngah bsn,
Tp biler kite bosan Ada dia lyn kiter?
Ati kate x pe dia busy kott

Biler kiter syg org tu
Kita gdh ngan dia, kita dim je
Tp dia heboh 1 dnia
Ati kate x pe, dia tension tuu

Biler kiter syg org tu
Kita kol nak ckp ngan dia
Tp dia bg phone kat org lenn atau matikan
Biler jd cm2, x pe
Ati kata, x pe, lyn je, kwn dia, kwn kiter gak

Biler kiter syg org tu
Kita bercerita dgn dia,citer ngan
tunggul lg baik
Tp biler dia bercerita ngan kita
Kita dgr, sepatah2 kite kena ingt...klu x ingat kita yang kena marah
Ati kata x pe syg katakn…

Biler kiter syg org tu
Kita n dia lpr
Tp kiter bg sume roti kita kat dia
Ati kata, ala jagalh ati dia, sian dia….

Biler kiter syg org tu
Kiter sanggup bg dia rest biler dia letih,
Tp biler kita letih, dia srh jugak kiter
lyn dia bila dia bsn
Adil ker? Ati kata, ala bukan selalu pun..

Biler kiter syg org tu
Kita jadi cam org giler dngr dia sakit,
Tp biler kita sakit,
Dia siap kuar ngan kwn2 dia meraikan
hari kesakitan kita,
Ati kata, ala x pe, x kn dia nak
berkepit ngan kita 24 jam

Biler kiter syg org tu
Kita x prnh pntingkan diri sndri
Tp dia hpokrit thp ngaban
Ati kata x per, dia mmg cm2 kene lah trima..

Biler kiter syg org tu
Kiter syg nk tngglkn dia slama2nya
Tp dia x tahu kiter berdpn dgn maut,
Wlpn kiter skt,dia kata kat kiter,sakit
bese2 jer, jgn nk mngrt
Ati kata, cmnelah dia biler kiter x de,
msti dia hepi

Biler kiter syg org tu
Kiter x snggp tngk dia derita
Tp dia x prnh hargai diri kiter,
Ati kata, tau x btapa kita syg kan dia????

Biler kiter syg org tu
Kiter snggup tngglkn dia selaam2nya untk dia bhgia
Tp adkh dia tahu pngrbnn kiter??
Ati kata, x pe, janji dia bhgia

Dan……
Biler kiter dh tngglkn dia selama2nya
Dia dtg ziarah pusara kiterr
Dia kata Dia mintak maaf sebab pernah mngata kiter
Dia mintak maaf sebab pernah bt kiter tnggu dia
Dia mintak maaf sebab pernah pksa kita lyn dia time bsn
Dia mintak maaf sebab pernah heboh 1 dnia slh kiter
Dia mintak maaf sebab pernah x hiraukn kol kiter
Dia mintak maaf sebab pernah x dgrluahan ati kiter
Dia mintak maaf sebab pernah bt kiter klprn sbb dia
Dia mintak maaf sebab pernah gnggu waktu rht kiter
Dia mintak maaf sebab x pernah hiraukn skt kiterr
Dia mintak maaf sebab pernah pntingkn diri dia sndri
Dia mintak maaf sebab x prnh tngk pnderitaan kiter

Bila kita sayang org tu...
Kita buat semuanya kan???
Tapi, dia tak pernah faham kan???
Dan…
Bila kita dah tinggalkan dia...
Dia datang pada kita...
dan kata ‘Sorry’…
‘Sorry’???
Selepas lukakan hati kita???

Bila kita sayang org tu...
Kita kata tak pa lah...
Aku dah tinggalkan dunia...
Moga dia bahagia tanpa kita...
Dan hati kita kata...
Tak pa lah apapun yang dia buat...
Kita tetap sayang dia…


Friday, March 05, 2010

Alam...

Kali nie aku nk citer psl alam plk..alam ape? alam bunian ke? binatang 2 alam ke? jwpnnye tidak sm sekali...

smbil2 aku jln g Big Apple ptg td...otak aku nie sempat la bfikir mslh alam nie..
sbnrnye tnpa kita sedari atau pun sgaja wat2 x sedar...pengsan atau koma...
kita nie melalui peringkat2 alam...nk tau ape dia nie dia..

1. Alam Rahim.

Dalam surah Al-Mursalaat, juz keduapuluh sembilan, ayat 20 hingga 23 Allah Ta'ala berfirman.

Yang bermaksud: Bukankah kami telah menciptakan kamu dari air (benih) yang sedikit (hina) dipandang orang. Lalu Kami jadikan air (benih) itu pada tempat penetapan yang kukuh (rahim ibu). Serta Kami tentukan keadaanya, maka Kamilah sebaik-baik yang berkuasa menentukan dan melakukan tiap-tiap sesuatu.

Alam Rahim atau juga dikenali sbg alam kandungan..di mana kita sume2 manusia kat dunia nie..dijadikan dari benih...dok la kat dlm alam rahim tu selama 9 bulan smpai la kita sempurna mjadi manusia...then lahirlah kita utk ke peringkat yg seterusnye...

2. Alam Dunia

Rasanye sume org tau ape itu alam dunia..tempat yg korg berada skrg nie la..tmpt di mana korg bpijak...mcm pepatah dimana bumi di pijak di situ langit dijunjung..nk junjung langit tu x berat ke agak2?... X tau la plk klu korg lahir, trs g alam bunian ke..x pun jd binatang dua alam mcm aku sebut td tu kn..yg penting entry aku nie aku nk citer psl makhluk bnama manusia...Ok, org kata..eh silap bkn je org kata tp dlm Al-Quran pun ada sebut dunia nie tmpt psinggahan sementara..kat sini la kita nk mcari bekalan utk pegi ke peringkat alam yg seterusnye...
tp manusia nie mudah sgt lupa...seolah2 alam dunia nie adalah alam yg leh kita dok selama2nya..
sbb tu ramai yg tsasar dan lupa kita msh ada alam lain utk ditempuhi...

semoga aku x lupa Ya Allah...selamatkn aku dr alpa dgn alam dunia ini...Amin

3. Alam Barzakh

Lps kita melalui fasa alam dunia..kita akan melalui pula alam yg dinamakan alam barzakh atau nm lain nyer..alam kematian...

Firman Allah yang berbunyi,

"Allah mematikan jiwa ketika kematian mereka, dan yang belum mati, dalam tidurnya; Dia menahan yang kepadanya Dia telah menentukan kematian, tetapi Dia mengutuskan yang lain hingga satu tempoh yang dinyatakan. Sesungguhnya pada yang demikian itu adalah ayat-ayat bagi kaum yang memikirkan" (39:42).

Orang yang mati pun menganggap kematiannya seperti tidur. Sila lihat ayat-ayat berikut:

"Dan trompet ditiupkan; kemudian tiba-tiba, mereka melongsor dari makam-makam mereka kepada Pemelihara mereka. Mereka berkata, 'Celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami daripada tempat tidur kami? Inilah apa Yang Pemurah menjanjikan, dan para utusan berkata benar'" (36:51-52).

Mati nie seolah2 tidur...sbb lps tu ada 1 alam lg yg akan myusul iaitu Alam Akhirat..

---> petikan diambil dr http://www.e-bacaan.com/keratan020516.htm

4. Alam Akhirat

Alam akhirat adalah alam kebangkitan selepas mati. alam di mana semua amalan kita di dunia akan dihitung. Akhirat bmaksud p'habisan dan t'akhir iaitu hari akhir kehidupan seluruh manusia dan makhluk hidup di dunia.Alam yang kekal dan abadi.

itu je entry sy kali nie..semoga kita semua bjaya melepasi alam2 tsebut...dgn sempurna.Amin...

*sila betulkan klu ada yg slh..kerana sy hnya manusia biasa yg x lari dr melakukan kesilapan...

Lu Pikirlah Sendiri....

ada pepatah mgatakan..tlajak perahu blh diundur..tlajak kata buruk padahnye...
sbb kata2 la si Nabil kn saman 2 juta..bkn 2 ringgit...Lu pikir la Sdiri...
ape yg dia ckp? dia ckp " sy sdiri x tau jln citer Lu Fikirlah Sdiri" leh plk gitu..
abis dia blakon syok sdiri ke ape...ohoooo..x leh ckp byk2 kang x psl2 nabil saman aku plk...
mn aku nk cari 2 juta hengget...yg ada 2 posen je..leh la ye saman I 20 sen kihkihkih.....

sebut psl syok sdri nie...t'ingat PSM aku "JGN WAT PROJEK SYOK SDIRI"...adoiyai...
abis cmne nie? aku amik je PSM org lain blh x? pastu aku mgaku tu aku nyer..
so xde la syok sdiri..hampes kelapa btl...

aku yg tensen gilerzzzzzzzz kerana PSM