.

Wednesday, March 10, 2010

cmne nk install oracle form.

ok sblm aku tido sebentar utk merehatkn diri aku yg lom tido nie aku nk bcerita sket kat sini...

1stly - 'harimon' = hari isnin
- psl labtest aku yg di'postpone' aku & tmsk gak 5 lg dak kls aku...labtest utk advance database yg gn oracle form nie la...x tau la sm ada revision yg dibuat x mcukupi atau aku nie yg x cukup study..atau mgkin lecturer aku tu nk bg aku suasana labtest yg sebenar..mcm ms aku jwb midterm keusahawanan yg ada aura2 final tu..tp aku x nafikan PC yg aku gn tu sedikit sebyk myumbang pd ke'pospon'an labtest aku..knp aku bkata begitu..yg ptamanye table yg aku kn buat > krg sm ngn table yg aku dah buat dlm lab cm mslhnye aku xde orderitem..so nk alter table tu sume mmg amik ms..x kn la aku nk wat balik sume..drop table n create balik..hoho tu lg buang ms nmnyer...tp dah elok2 sume table aku nk siap..hehe table order item x wat lg time tu...aku kn cpt2 jwb soklan yg lain plk..wpun table x siap lg..apekejadahnyentah...pastu dah siap wat LOV klu x silap aku..aku wat plk table orderlist yg aku x smpt wat tu..then aku mskkn data kat customer pnya table..sume dah btl dah tp bile aku nk mskkn je data kat table customer..pc aku hang..kn la aku kuar lik..x leh jd nie..so aku try msk data kat table yg lain..ok la plk..msk lik kat customer pblm lg..adoi2..then aku wat la soklan2 yg aku leh wat..wpun table aku xde data..huhu ms yg sepatutnye adalah 2 jam..aku bantai smpai 3jam..bukan aku sorg dak2 lain yg sm2 ngn aku dlm lab tu pun sm ish2...ada plk yg sempat m'mukabuku'kn diri...sape tu ye??

2ndly - 'haritues' = hari selasa
ri selasa plk..aku tjaga lg 15minit sblm kul 1..nk naik bas kul 1..so aku siap dgn kadar kelajuan chya semata2 x nk tlps bas...pastu tarra aku dah kat kampus dah..sblm tu aku g koperasi beli roti...ha ckp psl roti abis kemek roti aku kat dlm beg tu huhu...then g kls...tggu pnya tggu pnya tggu..lect pun smpai...& dia pun ckp...bla..bla..bla...tu je kls abis ekk x smpai 5 min dah leh balik..pastu dak2 nie nk g round2 kat booth sempena hari kerjaya so aku dgn sepantas kilat g surau...smpai lect tu pggl utk tnya PSM aku wat dek non je..lps dah menunaikan kewajipan aku pun jln2 -huhu smpai ati x tggu aku...xpe2... pastu...pastu...pasnie...pastu..bla...bla..bla..bla....ada yg kata aku comel hehe sukenyer :)..ala dah biasa pun dgr org ckp aku comel..cume aku je yg pura2 xde perasaan...yelah x kn nk perasan plk kut...tp aku rs kdg2 aku comel..kdg2 x..kdg2 rs mcm nasha aziz pun ada..kdg2 rs mcm juma..kdg2 plk rs cam amy mastura...pendek kata sy nk jd sume...haha ape ntah aku merepek nie...

3rdly - hariwed = hari rabu (ri ni la tu..ketika & saat ini)
aku lom tido lg dr aku bgn nk naik bas smlm....cukup la kut waktu yg ada utk aku tido kejap..dlm kul 10/11 aku bgn la..sok ada midterm nk kena study plk utk midterm n klu leh aku jgk nk wat sket PSM..sbb mggu nie aku lom jmpa lg henchek tuuuut...nm dirahsiakan...oh ya aku br je lps format pc..aku pun x tau sm ada PC nie pblm ke atau line internet pblm..sejak 2 menjak nie internet aku sgt slow..smpaikan aku nk tgk citer halimah jongang kat youtube pun kn tggu smpai esok br leh tgk...hehe xdelah..aku cm nk mbygkn betapa lm aku kn tggu semata2 nk tgk citer..(ada plk ms aku bgumbira ish20x)..ok pastu aku pun format la PC nie sbnrnye nie cara t'akhir yg ada..tp aku mls nk pk pjg...jgn tiru perangai ini...(dont try this at home ok)

05.00a.m - start format pc
05.30a.m - dah siap install driver sume tmsk opis, winrar, mozilla, ym, gtalk, IDM, appserv n tok tgk mube tu..hape nth namanyer...& start install oracle
6.00a.m - aku dah siap install sume tu...then aku solat (oh ya lom install visio ngn dreamweaver) suke sgt dpt install oracle form tu...hehehehehehe...

nie lah dia step by step to install..diharap dpt mbantu dak2 BITD sem akan dtg...tetiba aku rs entry aku kali nie bsifat ilmiah plk..cayalah...

...................................................................................................................
(sblm tu sila pastikan anda mpunyai installer yg bkaitan ok)

A. kene install Developer dulu
B. Install Oracle 10g
C. configure utk kedua2 nya

A.INSTALL DEVELOPER FIRST!!
----------------------------------
1.pi kat folder developer/disc 1/ install/ win32--->den setup..
2.locate folder mane nak letak oracle developer..
3.den tekan next amik complete set(1.85GB)..next
4.next je..xyah tuka pape..den install..
5.Setup akn continue until die minta utk second disc..tukar utk pi ke folder disc 2 n continue..
6.sabar..
7.den after isntall tekan next..akan popup satu window baru utk netconfiguer assistant..--->TEKAN CANCEL
8.den klik ok je..tekan next
9.finish..
10.exit je..


B.THEN INSTALL DB 10G
--------------------------------
1.klik kat folder oracle 10g enterprice manager-->install-->oui
2.tggu sebentar..
3. klik next..
4.pilih type enterprice edition(631MB)..next
5.pilih path yg sesuai dgn citarase..beseneyr die akn automatik pilihkan..ikut citerase masing2..
6.die akan pi ke PRODUT-SPECIFIC-PREREQUISITE CHECKS-->tik yg ade status warining tuh-->xsilap name nyer checking network configuration requirements...
7.klik next utk create database..
8.klik next utk general purpose..
9.klik next utk "specify database configure option"
10 letak name GLOBAL DATABASE NAME: orcl--> SID:orcl
11.tik pade checkbox create databse with samples schemas
12.klik next..until jumpe "specify database schema passwords"..
13.amik radio button utk USE USERNAME FOR ALL THE ACCOUNTS:enter password:oracle--->confirm password:oracle
14.klik next...and install
15.den die akn kuar automatic create databasen blah..blah..blah..until die kuar sumaary utk db yg kite create just clik ok
16.den wait n die akn ckp installation successful..exit dulu


C.CONFIGURE
-------------------
1.secara xlnsung die akan auto matik kuar satu webpage utk oracle
2.insert username :sys password: oracle as SYSDBA
3.kat bwh page ade i agree..klik di situ..den akn ke next page..
4.kat ats tuh klik pade Administration-->USers&Privillages---->USers--->scott
5.klik pade scott n edit(atas kanan anda)
6.tukar password tiger and tck unlocked account<--ini penting 7.klik apply-->mesej akn update..
8.den logout

D.CONFIGURE ORACLE NET ASSISTANT MANAGER DATABSE
---------------------------
1.pi kat oracle database10g-->configuration &migration tools-->net manager
2.klik/expand local-->listeners-->listener
3.pi kat drop-down list ats page tuh n choose listening location-->tukar host pade 127.0.0.1
4.pi kat drop-down list select database services..(kalo xder pape klik add database)-->
5. GLOBAL DATABASE NAME:orcl
ORACLE DIRECTORY:klik pade path oracle yg ade simpan shingga jumpe db_1
cth..D:\oracle\product\10.2.0\db_1
SID :orcl
5. den choose file exit..save all..
6.kuar daripda net asstnt manager tuh..

E.CONFIGURE ORALCE
---------------------------
1.pi kat oracle database10g-->configuration &migration tools-->net configuration assistant
2.pick LocalNet Service name configuraiton..next..
3.add..next..
4.services name: orcl
5.next utk tcp..
6.hstname: 127.0.0.1
7.next..perform test..
8. kalo fail test change login pade: username: scott password: tiger..
9.next until jumpe perkataan finish..de klik finish

F.CONFIGURE developer
---------------------------
1.pi kat oracle application server-->configuration &migration tools-->net configuration assistant
2.pick LocalNet Service name configuraiton..next..
3.add..next..oracle 8ior later database or servce..next..
4.service name: orcl..next
5.next utk tcp..
6.hstname: 127.0.0.1
7.next..perform test..
8. kalo fail test change login pade: username: scott password: tiger..
9.next until jumpe perkataan finish..de klik finish

TEST CONNCTION DEVELOPER AND DB
----------------------------------
1.test connection db dulu..check funtionality..
2.pi kat oracle10g-->applicaiotn dvlopmnt-->sql plus
3. masuk sbg: username: scott,tiger,orcl
4.select * from emp;
5.kalo ok den chek antara develpoer n db lak
6.masuk JDeveloper-->mcm dlm kelas doc.yahya..try connect..
7.username: scott,tiger,orcl
8 supposely ade 4 table la-->bonus,dept,emp,salgrade.

-----------------------------------------------------------
*maka apabila anda selesai bnde ni sume..maka anda boleh mule dgn projek anda..selamat maju jaya n selamat beramah..:D

...................................................................................................................

...................................................................................................................
....................................................................................................................


0 kesan degil: