.

Saturday, April 24, 2010

JOM HEBOH 1 DUNIA

allo..allo..allo....nie bkn JOM HEBOH kat TV3 tu ye...tp kali nie aku nk citer psl pesbuk atau nm lain muke buku ape x tau jgk ke? buku 5 tau x??...x kisah la tau ke x ke...tp yg aku tau dlm dunia zaman skrg nie...facebook dah jd 1 trend..dah jd mcm mende penting...giler hebat org yahudi tu melalaikn kita dgn medium rangkaian persahabatan internet nie kn..*kita tu tmsk jugak la aku huhu T_T di mana2 org akan bcerita psl pesbuk..psl muke buku. smada psl kuiz2 yg ntahhape2 dalam pesbuk tu (awal2 dulu mmg aku giler amik kuiz kat pesbuk), game2 kat pesbuk (thn ke2 aku kat utem giler main game kat pesbuk even smpai skrg msh lg giler tp x la kritikal mcm dulu) klu nk taip sume game yg ada kat pesbuk mmg meleret2 la sbbnyer tlalu byk...dari sehari ke sehari bmcm2 pharuan ada kat pesbuk tu...klu dulu friendster jd medium pshbtn internet nie...sejak kuar pesbuk aku rs ramai dah yg melupai friensdter...ish merepek pjg2 plk aku nie..aku bkn nk citer sejarah pesbuk dan friendster tp sbnrnye aku nk citer psl tajuk entry kali nie..JOM HEBOH 1 DUNIA aku siap bold lg & kaler merah lg...

sbb ape aku wat tajuk cmtu? sbbnyer mcm aku taip kat atas td pesbuk nie dah jd medium yg amat penting...smpaikan sume mende nk tulis kat pesbuk *tmsk jgk la aku...adessh kn lg malu btl rsnyer (mulai ri nie aku nk mgawal perilaku aku...insyaAllah) mkn ape nk bgtau, wat ape skrg nk bgtau,mood ape skrg nk bgtau, ape mende yg akan dibuat pun nk bgtau jgk...tu xpelah lg kut...nie yg aku hangin sgt nie smpaikan bende2 penting pun nk bgtau kat pesbuk...adoyai contohnye mcm lect. (maaf klu ada lect yg terasa...sy ckp secara general & tidak ditujukan kpd mn2 lect.) boleh la plk lect bgtau kls xde kat pesbuk, bgtau tips2 exam kat pesbuk dan jgk ape2 mende penting yg lain kat pesbuk...pdhal fakulti pun dah ada webportal sdiri yg mmg tujuan utamanyer adalah b'interaksi & mberi ape2 maklumat kpd semua pelajar...x tfikir ke lect tu bkn sume student dia ada dlm friend list dia...ok aku ringkaskan la knp aku x suke lect. inform mende2 penting kat pesbuk...
  1. x sume student yg dia ajar ada dlm friend list dia. (mcm aku bgtau td la)
  2. mgkin ada student lain yg forward status tu kat wall dia plk, & sm jgk bkn sume dak kls add dia sbg friend
  3. x sume org rajin bgtau mende yg penting...kemungkinan besar kes dengki la tu...dia rs hepi bila org ttentu x tau mende tu (yg selalu kn aku jugak huhu T_T)
so dgn sbb2 yg dinyatakan kat atas aku btl2 x setuju lect inform ape2 kat pesbuk..blh dia nk inform kat pesbuk tp kn la jgk dia letak info tu kat webportal yg sedia ada...yelah walaupun zaman dah maju ada jgk yg kuno...eh bkn kuno aku rs yg bijak...bijak sbb x mggunakan produk yahudi utk b'interaksi....ingat bukan sume org ada pesbuk.

ok tu sbb pertama aku nk tubuhkan kempen jom heboh 1 dunia nie...sbb yg ke2nya ialah...msh lg psl status dinding pesbuk...
  1. sbb inform mende penting kat pesbuk
  2. sbb cari gaduh kat pesbuk...
dinding pesbuk jugak dijadikan medium nk gaduh, medium meluahkan rs x puas hati...x pyh jauh2 la..aku sdiri pernah tkena ada la sorg hamba Tuhan nie x puas hati dgn aku..tulis kat status pesbuk..siap cari geng nk kutuk2 aku...ingat aku x tau ke?? tp aku bkn la budak2...nk bbls rs amarah kat pesbuk..nk bgtau kat pesbuk x suke si polan bin/binti si polan,terfikir jgk aku ape yg bestnyer bile mjatuhkan maruah org lain kat pesbuk? sbb tu hati2 la bila nk tulis status kat pesbuk tu atau kat mn2 jugak tmpt yg leh tulis..tmsk la blog nie...ok td aku dah list kn knp aku x suke lect inform mende penting kat pesbuk..skrg aku nk list kn knp aku x suke org yg cari psl melalui pesbuk...
  1. tindakan kita melambangkan siapa kita..klu kita leh mrh2 org kata dia x matang dlm pesbuk...so fikir2kanlah kembali matangkah kita bile kita menulis status mburukkan org lain di status wall pesbuk kita.
  2. sbb yg kedua nie aku nk ckp mcm susah sket..takut kn saman plk kang...klu kn saman singgit dua xpe jgk..kang kn saman ngn pgasas pesbuk tu...mn aku nk cari duit...cm yg aku nk ckp bhati2 dgn pesbuk..sbbnyer xde mende yg diwujudkan atas tujuan suke2..
So sbg kesimpulannyer setiap tindakan kita, kita perlu fikir kesan dan akibatnye...& sesuatu yg wujud itu mesti ada sbb utama...sekian fikir2kanlah & selamat beramal...



0 kesan degil: