.

Wednesday, August 25, 2010

Blog Sdg Bjln...

Keh..keh...tajuk entry blog sdg bjln x leh blah btl...bkn ke? silap ehh..blog walking tu bkn blog sdg bjln ke? ish2..lemah btl english aku nie...x kisah la..aku nk citer kat entry nie psl blog walking... aku nk citer ape yg aku nyampes bila bjln2 tgk blog org...

1. CBOX dgn SHOUTMIX - cbox tu susah la.. asyik nk kn taip baru jer..klu shoutmix sng, tggl taip msg jer..x pun gn je pe2 yg dah pernah taip....- nmpk sgt pemalas nk taip baru - muahaha....

Kiri CBOX kanan SHOUTMIX


2. Header - aku pun pelik asal kdg2 ada blog yg letak header sbesar alam...aku iye2 la cari post dia...upanyer kn scroll smpai la bp kilometrico pun aku x tau la...

3. Lagu2...kdg2 ada blog yg letak lagu rock, yg intro dia leh wat org mati tekejut klu ada sakit jantung...-nk ckp sket ehh, klu org nk dgr lagu x yah buka blog pun..bek buka radio hehe, jgn marah ye (dulu pun aku suke jgk letak lagu kat blog ni ) -

4. Widget - ha nie pun menjadi 1 mslh jgk..klu tlampau byk widget blog yg kita nk buka jd berat..bila dah berat jd slow..bila dah slow jd myampah nk tggu..bila dah myampah trs pgunjung tu klik sinar X yg ada kat atas belah kanan tu...

ni slh 1 widget yg aku mmg myampah, nk kn mskkan nm la no.ic la, alamat la... keh2 lebih2 plk aku nie..mskkn nm la yg plg byk aku jmpa...aku sbg pgunjung blog mmg mls nk taip byk2...

5. Font - kadang2 ada blog yg gn font halus giler mcm kuman.ada jgk yg gn font beso gedabak...penuh screen dgn 1 huruf je...(ada ke??) stkt nie xde lagi kut aku jumpa hehe...

ada byk lagi sbnrnyer..tp aku lupa plk ape yg aku nk taip..nnti la klu aku ingat aku update....

so pd pgunjung blog aku nie bg la komen klu ada pe2 yg korg x suke psl blog nie ehh...aku cuba pbaiki dr ms ke semasa...( sbnrnyer skrg nie aku tgh dlm proses nk tukar interface blog aku nie & kurangkan widget tp xde ms..sbb aku terasa blog aku nie mmg berat bdnnyer melampau...hehe )

p/s : thx to Shukjessa utk isi no 4 & 5..klu ada sape2 nk wat penambahan just komen entry nie ya...


4 kesan degil:

Shukjessa said...

for me, blog tak perlu terlalu crowded dengan widget. choose wisely mana yg patut aje utk letak. byk sgt pening or serabut sangat bila tengok.

yg kena jage adalah font, dulu ade org komen my blog font terlalu besar, so sudah dikecikkan sedikit.

yg patut dijage lagi adalah bahase. jgn terlalu trendy macam sayew sukew. or jgn terlalu ringkas sperti sms: k ti sy g tgk klo org tu on9. some may understand, butsome may not understand.

paling elok guna proper words or spelling, tak perlu formal cukup buat orang suka baca seperti novel or cerpen (mix BM English pun ok).

tu je la kot so far from my opinion...

Ces't La Vie said...

thx sbb bg info yg amat bguna....
cb krgkan widget yg x perlu..yes btl tu, nnti sy update entry nie utk tmbh psl widget..
thx ya sudi melawat, jd follower & komen :)

mizz greenApple said...

yup btul gak 2..
mia pn xska sgt klu blog yg ad music nie coz bile bukak byk2 blog cam serabut ar plak kn coz bcmpur2 lgu..

ermm sila la singgah yea..
http://greenapplemizz.blogspot.com

Ces't La Vie said...

haah mia..bila byk2 lagu jd bingit telinga..kdg2 tu klu ada je blog yg letak bunyi2an..blom sempat lg org tu nk myumbangkan lagu I dah awal2 myumbangkan jari utk klik pangkah..close trs :p