.

Saturday, August 28, 2010

Pantang Larang Orang Tua vs Logic Akal

Korang ms kecik2 msti selalu sgt dilarang wat sesuatu oleh nenek korang kan...so aku listkan kat sini beberapa pantang larang yg selalu sgt org2 tua ckp kat kita..tp mak aku x pernah plk ckp cmtu pelik aku...

1. Anak dara x leh menyanyi kat dapo, nnti dpt suami tua. agaknye artis2 tu mmg nyanyi kat dapo la ye x..sbb dorg kawin ngn Datuk..datuk tu kan tua, tp tua yg byk harta la//skrg nie aku rs mak2 ptt soh anak dorg mynyi kat dapo supaya dpt ank dorg kawen ngn org tua yg kayer..tu klu mak yg materialistik ler keh2...

2. Anak dara x leh dok kat tgga nnti xde org nk dtg meminang dia. logic akal la kn...dh dia dok bsidai kat tgga dah konfem2 pkwe2 nmpk dia..so bila bkenan dtg la meminang..klu ank dara tu dok kat umh je..mn la org nk tau kat umh tu ada anak dara :P

3. X leh potong kuku mlm2 nnti pendek umur. Umur tu kn ke urusan Tuhan, aku pelik ape kn mgena potong kuku ngn pendek umur?

4. Tak leh mkn b'tukar2 tempat kang nnti kahwin ramai..mau kawin 4 kot. aku selalu gak mkn tukar2 tempat nie, kdg2 mkn kat meja..pastu ada plk citer best kat tv..trs g dok dpn tv.

5. Tak leh dok atas bantal kang nnti bisul. org tua2 x bg dok atas bantal bkn ape..yelah bntal tu kan utk kepala x baik la tempat kita letak kepala kita duduk2kan plk.

Ada byk lg pantang larang org dulu2 nie..tp aku xtau ape sbbnyer antaranyer :

  • Tak boleh bermain sembunyi pada waktu malam nnti hilang kn sorok ceplos aku takut nk sbt han_ _...seram seh
  • Tak boleh sikat rambut pada waktu tengah mlm
  • Tidak boleh membuka payung di dalam rumah
  • Tidak boleh sikat rambut/tgk cermin ms baring
  • Tak boleh menunjuk pelangi, nanti jari kudung.
  • Dilarang mengangkat kaki ketika meniarap, nanti emak mati/ayah mati..klu angkat dua2 blh mak & ayah akan mati.
  • Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan, nnti akan ada anak tiri.
  • Tak boleh menyapu smpah pada waktu malam, nanti tbuang tuah.
  • Dilarang bercermin di depan cermin retak, nanti wajah pucat di malam pertama.
  • Ibu mengandung dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.
  • Dilarang bersiul dalam rumah, nanti ular masuk
  • Dilarang mengintai orang, nanti mata ketumbit.
  • Sewaktu bayi sedang tidur, kadangkala kita melihat dia tersenyum dan ketawa jgn tegur biarkn je..sbb dia tgh main2 ngn kwn (uri) dia.
  • Makan dalam pinggan sumbing, dapat anak bibir sumbing.
  • Dilarang menjahit di badan, nanti tidak lepas hutang.
Apa pun larangan org2 tua dulu pd aku ada mksud tsirat, contohnye btukar tempat bila mkn..klu mkn tukar2 tempat kang sepah sn sepah sini..dah susah nk bersihkan ye x....tu bg pendapat aku la..ape kata org2 tua bgtau kami yg muda nie (eceh perasan, mcm la muda sgt) ape mksud tersirat drpd larangan2 tsebut...

oh ya penambahan sikit ms kecik2 korg pun msti pernah wat mende nie kn..

1. bila men ngn kwn2 pastu kepala thantuk ngn kwn korg tu...msti korg hantukkan kepala sekali lagi kn? klu x hantukkan kepala lg sekali pe yg jd ye?? aku lupa la...

2. x leh raut (asah) pensel dua2 belah..kang nnti mak/ayah meninggal dunia...

paling aku ingat x leh tunjuk pelangi dgn jari telunjuk kang nnti kudung tgn...ish2..budak2...ape2 pun aku sgt rindu kat arwah nenek aku...arwah nenek la yg selalu ingatkan aku psl larangan2 tu sume..arwah nenek sakit sblm bulan Ramadan lg, sebulan lebih arwah nenek tlantar sakit akhirnyer nenek meninggal pd 06 Syawal 1428, 3 thn yg lalu :(


2 kesan degil:

Shukjessa said...

sebenarnya benda2 larangan ni digunakan dalam bahase kiasan je. logik akal mmg ada cuma kalau diberitahu begitu, orang jarang nak dengar.

so kalau diberitahukan:
jangan menyanyi sambil memasak utk anak dara. ---> dulu2 orang kampung byk masak gulai or lauk berkuah. kalau menyanyi takut lauk hangus, air liur tersembur dalam lauk.

dilarang jahit pada badan ---> jahit pada badan nanti terkena, kan sakit.

tak boleh sikat pada tgh malam ---> dulu2 mana ada elektrik, kalau ada pun bukan mcm zmn kita, 24jam. so pakai pelita, sikat tengah2 malam nanti terluka (pernah tengok sikat dulu2?)

tak bley main sorok2 time maghrib ---> time ni kan kena solat dan mengaji, syaitan pun banyak berkeliaran time ni.

anak dara tabley dok tepi tangga, xde org nak meminang ---> means same macam anak dara ni bersidai (lepak), so org tua2 dulu nak cari perempuan yang rajin buat kerja rumah.

xbley potong kuku mlm2 ---> same mcm kes sikat, pelita tu tak terang, nanti tersalah potong, kan luka

makan pinggan sumbing ---> orang dulu2 suka hirup kuah dari pinggan. kalo sumbing, bahaye kena bibir kan luka.

byk lagi, yang kita boleh fikirkan logiknya. usah percaya kesannya, kita fikirkan kenapa orang tua-tua larang? kebanyakannya ada sebab, tapi diorg guna bahase kiasan. dan ada juga yang tidak boleh digunapakai seperti tunjuk pelangi (maybe dulu2 orang pcaye pelangi tu adelah something berkaitan dengan makhluk halus, yg kita belajar pelangi adalah biasan cahaya selepas hujan).

Ces't La Vie said...

yelah knp la x t'fikir plk..dulu2 mn ada lampu letrik mcm skrg...dulu gn pelita je, klu dah potong kuku mlm2 kang kn kulit plk...kes naya jer

sikat dulu2 x pernah tgk la..iron dulu2 pernah la..kn letak arang.