.

Monday, November 15, 2010

Ces't La Vie or C'est La Vie???

Edisi Khas Nama & Nick Name

Okay entry nie aku bercerita pasal nick name yang aku guna..aku amat pasti ramai tertanya2 apa maksud ces't la vie...bahasa ape tu?

soklan 1st sekali yg akan ditanya ialah

What is the meaning of Ces't La Vie?


It is a French word which means " That's Life / This is Life".

soklan ke 2 pulak...

C'est la vie or Ces't la vie?


jawapannya ialah C'est La vie tapi kalau korang search kat google tetap banyak kuar Ces't La Vie...Cest La Vie pun ada jugak...tapi yang paling tepat ialah C'est La Vie aku guna Ces't La Vie sbb nampak cantik sket koma kat situ (koma ke namanyer mende tu??)

soklan ke 3...in malay pulak la yer...
Mana dapat nick name nie?

jawapannya dulu masa aku sekolah menengah ada sorg member aku nie dia suke sangat dengar lagu english..smbil2 tu dia suke gak cari bahasa2 lain...aku yg memang rapat ngan dia dah tkenan pulak dengan penyakit tu...so jumpa la pkataan Ces't La Vie nie masa tu dia kata makna pkataan tu Inilah Kehidupan...aku pun belasah la minat jugak ngn nm nie...lagi satu pkataan yg aku ingat -Michiko Latino- maksudnya Kekasihku Org Latin lagu sape nth x ingat pulak...tp tu bkn bahasa France ye..tu bahasa Latin...so klu korg punya boipren org Malaysia sebutnya camnie la kot... Michiko Malaysiao hohoho...jgn mrh ye...

soklan ke4...aku rasa mesti ada jugak yg tnya nie...
Kenapa tak guna nickname Ces't La Vie kat address blog nie..kat email & mcm2 lagi la...

Jawapannya, aku x dapat nak guna nama tu sebab non available...cestlavie@yahoo.com, cestlavie@gmail.com, http://cestlavie.blogspot.com, www.cestlavie.com sume dah ada pemilik...kalau korang x percaya try la google...sebab tu la aku guna nama aku untuk blog ni...

http://adhila.blogspot.com

makna nama adhila ialah yang adil, yang saksama

tu jelah untuk edisi kali ini...ha sambil2 aku cari makna nama adhila tu aku jumpa nama yang best nie..bg nama kat anak korg tau...

Nur FaiQah Dayana
cahaya yang kuat & mengatasi yang lain

Nur Umairah Syahmina
cahaya puteri yang cerdik

Nur Zahra Alya Nabilah
cahaya bunga yang tinggi dan mulia

p/s : nama anak pompuan jer hehe

2 kesan degil:

Shukjessa said...

yap french words, its c'est not ces't. cuz ces't takde sebarang makna dalam dictionary french.

c'est = it is/ this is

untuk orang yang pernah belajar french mesti agak pelik bila c'est jadi ces't. same with me, tapi since bila google memang ada keluar ces't la vie, even ada lagu tajuknya ces't la vie (tak tahu la sengaja dibuat begitu or salah ejaan).

konfuse tapi since tuan punya blog nak letak begitu, takpelah hak masing-masing kan =)

C'est La Vie said...

@Shukjessa hehe tau xpe..

memang kalau g00gle x kan jumpa makna ces't melainkan anda menaip pkataan c'est.