.

Sunday, February 20, 2011

20022011 : ............

Thursday, February 17, 2011

Tahun 2011 yang sangat unik


Tahun ini mempunyai 4 tanggal aneh: 1-1-11, 11-1-11, 1-11-11, 11-11-11.
Sekarang cuba ini: ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran anda dicampur dengan umur anda tahun ini.hasilnya pasti =111
korang try la ye..konfem betul kan..sangat2 aneh la...

oh ya info tambahan, bagi yg lahir pada tahun 2000 & seterusnya jumlah tambah 2 digit tahun lahir ngn umur ialah 11 still combination no 1 kn =)

nie entry aku yang dedulu pasal tarikh cantik DI SINI

Cara2 Mencari Keje

Muahahahaha... macam la aku dah dapat keje yang aku nak wat entry nie kn...ape aku peduli ye x..sebab ini belog aku...so suke hati, pankreas & jantung aku la kan nak taip ape2 pun...

Ok sebagai seorang yang sedang mencari pekerjaan...upenye mcari keje nie mmg x sesenang yang disangkakan..apa2 pun ianya juga bgantung pada nasib seseorg...ok nie aku nak bg tips pada sesiapa yang nak mcari pekerjaan tmasuk la untuk diri aku sendiri...

1. Siasat

Dulu aku nie men apply je keje ape2 pun nmpk best apply...gaji best apply. 1 yg aku lupa nak wat ialah myiasat...nak siasat ape? ha nie lah dia yang paling utama sebelum apply keje..siasat dulu latar belakang company tu...apa core business dia...GOOGLE WEBSITE COMPANY...

Kisah 1.

Kerana kelalaian aku menyiasat tentang company nie la aku hampir2 ditipu...ms tu aku ada g interbiu kat 1 company nie, company ape? nnti aku bgtau ms dah abis aku bercerita ok... soklan yang dia tnya pada aku ms interbiu tu...

awak tau company nie buat ape?

...then dgn ikhlasnya aku jawab...
sy dah google cari ttg company nie tp x jumpa..so sy x pasti apa yang company nie buat
...

ohh memang la awak takkan jumpa sebab kami takde website

dlm hati aku bfikir
kenapa pulak company yang begitu canggih & beso nie xde website hmm

pastu macam2 la lagi dia tnya, then dia bagi aku peluang untuk tnya...aku pun tnya la
apa core business company nie?

dia pun jawab
kami adalah consultant dalam bidang finance...

pastu aku pun lik la bila dah bis interbiu...

oh ya masa aku kol utk set time interbiu tu org yg aku kol tu x ckp pun nm penuh company nie...dia cume guna nama singkatan aje...so masa dah g interbiu tu baru aku tau nama penuh company nie..then dgn bantuan seseorg, si dia pun meng'google'kan nama company nie. Balik dari interbiu tu si dia pun tunjuk kat aku beberapa blog yang bercerita pasal company nie....ok dipendekkan cerita core business company nie bkn finance consulting ke consultant ke ape2 jelah tu kan..tp FOREX dalam bahasa panjangnya FOREIGN EXCHANGE... dan jawatan yang ada tu sepanjang bulan ada, x pernah pulak ditutup... sesiapa yang dapat keje kat situ kena training dulu aku x ingat bapa lama seminggu kot atau mgkin 2 bulan...selama dalam tempoh training tu gaji tidak akan dibayar!!! so pandai2 la.

x sampai seminggu aku dapat kol dari company tu dia ckp
Congratulations nama anda kami dah short listkan dan anda bjaya mendapat tempat untuk bkerja disini

dengan selamba badak aku pun jawab camnie...
xpelah ye...saya x berminat nak bkerja kat COMPANY PENIPU!!!!

masa tu aku x letak lagi phone, saje aku dengarkan ape dia nak ckp...x pasal2 tgagap2 dia nak cakap aaa...iiii...aaa... pastu aku letak la phone, xde dah dia nak kol balik tau takot...

nama pendek company tu GCSB nama pjg dia Gorgeous Chain Sdn Bhd

kalau korang x percaya korang leh try google dengan nama Gorgeous Chain Sdn Bhd, cari sendiri kebenarannya

2. Transport

Ha yang nie aku pelik sket, kerajaan iya2 dok kempen sana sini soh naik public transport..tapi bila g interbiu soklan yang konfem akan ditnya ialah..awak ada transport sendiri? kalau jawapan korang ialah xde, x yah la nk letak harapan utk keje kat situ...pendek kata sume company nie mata kenderaan la...cara mudah ckp je korang ada transport..wpun mgkin 10 tahun lg kut baru ada tambahan kat hujung pkataan transport tu iaitu pkataan SENDIRI.

err xpe ke tipu nie???

* apa lagi tips nyer ya...lupa la..nnti kalau aku ingat aku sambung taip lagi.

Saturday, February 12, 2011

12021951


Itu adalah tarikh dalam IC dan surat beranak Abah aku..tapi tahukah anda bahawa tarikh tersebut adalah bukan tarikh sebenar...bila tarikh sebenar abah aku dilahirkan ialah pada 12 Zulhijjah tahun pun x tau bila...

Abah dilahirkan di Makkah..kemudian nenek & atuk (kini kedua2nya tiada lagi, Al-Fatihah) kembali ke Malaysia...then dapat anak pompuan, pastu ms wat sijil kelahiran makcik aku tu...mereka pun wat sekali sijil kelahiran abah aku...

Tarikh lahir abah aku & adik kepada abah aku merangkap makcik aku SAMA...jeng3...iaitu 12021951...berapakah umur sebenar abah aku?abah aku x tau...aku lagi la x tau...

Apa yang aku harapkan semoga Abah panjang umur..& sempat nak g melawat tempat kelahirannya suatu hari nanti...ALONG SAYANG ABAH SGT2...

Friday, February 11, 2011

11022011 - Hari yang indah

Ha..indah x ri nie agaknye? harap indah la ye... nie aku taip dgn suasana yang berdentam dentum macam kat medan perang...mungkin sangat indah kat luar sana sebab beratus2 bunga api didentumkan..x tau la sbb apa & atas alasan ape yang dorang wat camtu...oh nak tgk...kalau korang kat sini jugak konfem korang akan merasai suasana macam kat medan perang nie huhu..

agak2nya macam ni lah suasana kat luar skrg nie...

Sunday, February 06, 2011

Cantiknye & sangat unik la kek nie....



























kalau nak tengok banyak lagi kek yang awesome, fantastic, boombastic, realistic & apa2 tic lagi la gi klik sini debbie

Saturday, February 05, 2011

Kod Ba Alif Ba Ya dalam makanan

Sebelum nie aku ada terbaca pasal kod2 aku sebut khinzir la ye...x nk sebut vavi tu...aku ada terbaca kat internet lepas tu lupa pulak aku nak print. Lepas tu abah aku lik dari solat kat surau ada yang bagi list kod2 nie..nie kat bawah nie kod dia...


E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252,E270,
E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432,
E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,


E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

tapi ada info terbaru di sini HALAL FOOD yang mengesahkan bukan sume kod tu adalah HARAM, ada jugak yang halal & dalam kategori yang meragukan..mana2 yang meragukan tu baik dielakkan la ye tak...

nak lebih mudah lagi nie ha aku dah amik untuk pembaca blog aku..apa korang dah tau??...xpe klu dah tau pun aku tetap nak bagitau jugak..

E100 - Halal
E101 - Halal
E101a - Halal
E102 - Halal
E103 - Halal
E104 - Halal
E105 - Halal
E106 - Halal
E107 - Halal
E110 - Halal
E111 - Mushbooh
E120- HARAM
E121 - Mushbooh
E122 - Halal
E123 - Halal
E124 - Halal
E125 - Mushbooh
E126 - Mushbooh
E127 - Halal
E128 - Halal
E129 - Halal
E130 - Mushbooh
E131 - Halal
E132 - Halal
E133 - Halal
E140 - Halal
E141 - Halal
E142 - Halal
E150a - Halal
E150b - Halal
E150c - Halal
E150d - Halal
E151 - Halal
E152 - Mushbooh
E153 - Halal
E154 - Halal
E155 - Halal
E160a - Depends
E210 - Halal
E213 - Halal
E214 - Halal
E216 - Halal
E234 - Halal
E252 - Depends
E270 - Depends
E280 - Halal
E325 - Depends
E326 - Depends
E327 - Depends
E334 - Halal
E335 - Halal
E336 - Halal
E337 - Halal
E422 - Halal
E430 - Depends
E431 - Depends
E432 - Depends
E433 - Depends
E434 - Depends
E435 - Depends
E436 - Depends
E440 - Halal
E470 - Depends
E471 - Depends
E472 - Depends
E473 - Depends
E474 - Depends
E475 - Depends
E476 - Halal
E477 - Depends
E478 - Depends
E481 - Depends
E482 - Depends
E483 - Depends
E491 - Depends
E492 - Depends
E493 - Depends
E494 - Depends
E495 - Depends
E542 - HARAM
E570 - Depends
E572 - Depends
E904 - HARAM

* mushbooh tu syubhah/ragu2/was2..
* dah la penat aku taip..dah taip byk2 x leh nak save plk internet connection putus tensen betul..kalau nak tau lebih details lagi klik sini ok...Kaki Heboh