.

Thursday, March 31, 2011

:(


Wednesday, March 30, 2011

Lisa Surihani


aku dapat gambar ni dari sini TERFAKTAB

AKU TAK SUKE PEREMPUAN

Uiskkk tajuk tak suke perempuan nie..ape cer, aku bukan perempuan ke?? Okay meh aku terangkan kenapa aku tak suke perempuan..

1. Elok pakai tudung tapi x pernah LANGSUNG SOLAT.

Aii x kan la uzur sepanjang tahun kot, gi keje..gi kelas elok je menutup aurat, pakai baju kurung segala..tapi time subuh still tido, time zuhur tengok tv, tengah azan asar kat masjid (masjid dekat je so dengar la kan) kuar dating..ok aku bsangka baik la ye mungkin solat kat luar..tapi apekejadahnya kuar time azan??? sekurang2nya bagi la abis azan tu dulu..maghrib tido smpai la abis waktu maghrib, isyak bergayut kat tepon smpai la berjam2 pastu tido...zzzzzzzzzzz

Kesimpulannya...POMPUAN YANG PAKAI TUDUNG BELUM TENTU BERSOLAT. So AKU TAK SUKE PEREMPUAN CAMNIE!!!!

2. Hipokrit eeeeyeeeewwww....

Bila kuar dating ngan boyepren alahai cantiknyer berkati2 tepung kat muke dengan minyak wangi selori yang dipakai..."cantik dan wanginyer awekzzz aku nie"...Time dok kat umah dengan kawan2...muke dah serupa macam hantu kak limah, mandi pun x..malam baru mandi (nak jimat air kot), lom lagi tengok bilik dorang...kalau tengok mau pengsan, macam tempat pembuangan sampah dah gamaknya..adoi pompuan2...

Walaupun aku tak baca status FB ko, BLOG ko...tapi aku ada mata, kaki, hidung, tangan dan kaki yang banyak utk mengetahui keadaan sekeliling aku. Apekejadahnya sound2 orang kat FB?? pastu member2 kamceng komen pulak..wah sukenyer...suka la ye mgutuk orang bagi 1 dunia tau??? kurang pendidikan moral punya pompuan, orang dah tolong dia macam2 dipijak2nye balik kepala kita. Sebab mende kecik yang x memberi apa2 kesan pun boleh sound2 kat FB, konon baik sangat nak menjaga AURAT dari pandangan mata SEORANG LELAKI yang bukan muhrim. Abis yang tingkap dapur terbuka luas dan bukan je SEORANG LELAKI...malah BERATUS2 LELAKI boleh tengok rambut ko takde pulak ko kesah. Tiap kali aku rendahkan tingkap cermin dapur tu..tiap kali tu jugak la bila aku keluar gi dapur..tingkap tu terbuka dengan bangganya.

Cuba la berfikiran MATANG sket. Ha nie lagi satu aku hangin...pandai sound2 orang suruh MATANG. Tapi tahukan anda makna MATANG tersebut dengan sebenar2nya? Sebelum sound orang soh berfikiran atau buat sesuatu secara MATANG, cuba fikir sedalam2nya, "Aku dah betul2 MATANG ke??" FIKIR YA...JANGAN X FIKIR....

3. Nak tutup aurat ke nak berFESYEN?

Ni lagi satu...ntah sape2 la gi cipta tudung ke tutup kepala yang ntahhape2ntah tu...aku rasa orang sekarang pakai tudung bukan nak tutup aurat tapi cuma sebab nak berfesyen. Contoh tudung Arini tu..tak menutup dada pun, pastu suke benor pompuan nie pakai pin kat belakang..konon cantik la tu, apa motif pin kat belakang leher tu? nak tunjuk dada la kn?...pastu tudung yang orang panggil shawl ke mende ntah tu..kebanyakkan tudung camtu pendek dan jarang, masih lom memenuhi syarat menutup aurat yang sebenarnya..tutup kepala je pon...pastu ada pulak inner tudung yang sebelah lain, sebelah lain..adoiyai pening kepala aku tengok, macam orang x betul pun ada, lepas tu letak klip rambut plk kat inner bahagian depan/dahi tu, dah la terkeluar rambut...fesyen ape nie??? sape yang mulakan fesyen2 nie sume?...tak dinafikan aku pun kadang2 pakai shawl tu jugak, tapi aku cari yang panjang, yang boleh tutup bahagian dada, yang tak jarang...ada kan bukan xde...cume susah nak cari...sebab kebanyakan shawl nie memang PENDEK dan JARANG. Udah2 la tu pakai inner yang sebelah lain..sebelah lain tu ya..pastu kedut2 sebab letak pin besar gajah kat dahi...PENING aku nengoknya, tak tau la kalau korang suke..tapi aku nak tegaskan kat sini AKU TAK SUKE PEREMPUAN yang pakai tudung tapi nampak dada, pakai tudung tapi baju lengan pendek..x pun pakai skirt pendek, pakai baju singlet apekejadahnya tu?

- Bukan semua perempuan aku tak suke, sebab bukan SEMUA berperangai macam aku nyatakan di atas, aku pun masih belum sempurna dan masih lagi berusaha untuk menjadi SESEMPURNA yang boleh. Akhir kata SIAPA MAKAN CILI DIA YANG TERASA PEDASNYA...Dosa pada manusia tidak akan terampun selagi orang yg kita buat salah tak ampunkan kita...so kalau aku ada salah aku mintak maaf..

30032011

Ad0i sakit t0l kepala aku nie..patutnya time sekarang nie aku dah tid0 dah..tapi ntah tsampuk dek ape ntah, tetiba terajin pulak aku nak membuang widget2 yang tidak berguna dari bl0g aku ni...s0 k0rang try la teng0k sm ada masih sl0w lg ke..atau dah 0k dah...

Banyak yang aku nak buat dengan bl0g nie, macam tu la jugak dengan hidup aku nie..banyak yang aku nak buat & nak betulkan..impian besar tapi usaha macam x besar je..camne la agaknya nak tercapai apa yang aku impikan ye tak.

Ish x tahan la, kepala sakit sangat nie, es0k2 la ye aku sambung citer, s0 nanti aku akan update bl0g aku es0k banyak mende nak citer nie...tu pun klu es0k aku ingat lagi ape yang aku nak citer tu..nanti dalam mimpi aku karang camne bentuk penyampaian yang aku nak taipkan ye...

Ok salam, zzzzzzzzzzzzzzz...............

Tuesday, March 29, 2011

Aku Tak Suke Durian!!!


Huhu dah 2 ri aku terpaksa bertahan dengan bau durian yang amat kuat hingga menggegarkan otak aku..Ramai cakap kat aku, "ko hilang 1 nikmat dunia la sebab x makan durian, durian nie Raja Buah tau x" kadang2 aku pun teringin jugak nak merasa makan durian tu, tapi sebab otak aku dah set kan bau durian tu menyebabkan signal negatif pada otak, so sampai ketika nie la jugak aku x dapat menerima buah durian untuk masuk ke dalam perut malah bau durian juga boleh menyebabkan aku hampir2 pengsan.

Tengah aku google gambar durian nie, aku ternampak la satu ayat nie "DURIAN better than the papaya and watermelon", kalau korang nak tau betul ke tak try la google sendiri and baca ya..papaya pun aku x suke jugak, sama macam durian la signal bau tu membantutkan selera...watermelon aku memang suka, tapi aku lebih suke honeydew Melon..hahaha...

Lepas nie kalau aku pindah and cari umah sewa yang lain syarat utama aku kena letak ialah "PENYEWA HARUSLAH TIDAK SUKE MAKAN DURIAN!" Agak2 leh ke wat camtu? hahaha.... Dah la aku tak sihat sejak dari semalam, so semalam aku tido awal kot, sebab xde tercium bau durian yang housemate aku makan, cume pagi tadi aku bangun kuar bilik, adoi bau durian menyumbat2 masuk kat rongga pernafasan nie, upenye penuh bakul sampah ngn kulit durian and bijik durian. Malam nie aku tido lambat sebab perut rasa macam lapor la pulak ape taknyer makan corn flakes and kopok twiesties untuk 1 ri nie, cukup ke tu? Camno la aku nak sihat...Dah pulak dorang wat kenduri durian lagi, aku yang dok kat bilik nie dengan pintu tertutup pun boleh lagi bau tu curi masuk..adoi la...trus kepala aku ada bintang2 pusing2...

Kenapa la ramai sangat orang suke wat kenduri durian??? Buat la kenduri dragon fruit ke, pisang ke, pendek kata buah2an yang baunya x kuat/langsung xde bau. So selamat la sket orang2 yang macam aku nie. Betul x...Kang x pasal2 aku pindah umah atas alasan tak tahan bau durian, kes naya tu.. :p

Sebelum menamatkan entry kali nie, apa kata korang tengok gambar durian kat bawah nie, kat atas tadi kale kuning memang la durian kale kuning ye tak..nie tetiba aku jumpa durian kale merah...dah macam negeri selangor punya bendera la pulak..merah kuning lambang kebanggaan menempuh segala cabaran...err sedangkan yang kuning pun aku tak makan apatah lagi durian kale merah, agak2 korang nak makan x?



Monday, March 28, 2011

Beratnya...

Apa yang berat nie? Blog yang berat atau owner blog yang berat? Dua2 pun betul.. Ada ke orang cakap ehh aku nak gi timbang ringan la, xde kn? Sekalipun orang tu ringan dia akan cakap aku nak timbang berat la. So dengan ini bermakna semua orang di dunia ini berat.

Apa yang aku nak cakap pasal berat ni ialah blog aku yang semakin hari semakin berat, so aku akan cuba untuk menguruskan blog ini supaya dia dapat berat yang ideal mengikut sukatan BMI yang tepat. Nanti ada masa aku buat la ye..sebabnya sekarang aku BERAT TULANG :P

Sunday, March 27, 2011

Kepala Lutut

Akal letaknya di KEPALA
.............................bukan di LUTUT

Aku Yang Dulu???

Holla sume..err ada orang lagi ke tengah on9 time2 camnie..sebab waktu sekarang dah menunjukkan pukul 3.03 minit pagi waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya... Okay tak perlu intro yang panjang terus ke jalan yang lurus

apa yang aku maksudkan dengan aku yang dulu tu?

1. Dulu aku setadi..sekarang aku dah abis study...
2. Dulu aku rajin update blog, sehari aku akan taip 1 entry..sekarang aku dah malas nak taip..sebab dah benti kejap gara2 dok melepak kat kampong lama sangat
3. Dulu dah lepas dah..sekarang adalah masa ini...

Dalam 2-3 ri nie aku cuba mengaktifkan diri blogwalking, dan kesimpulan yang aku dapat ialah

1. Ramai blogger wanita/pompuan/gadis intonasi ayat penyampaian diorang sama jer..x tau la pulak aku kalau itu menjadi trend dalam berblog...tapi kadang2 menyampah pulak aku, yelah cakap jangan tiru gaya orang lain, tapi kalau dah cara penyampaian pun sama..sape nak jawab tu? Nak aku bagi contoh ke? Tak payah la sebab aku x ingat & malas nak ingat pun..pandai2 korang la baca sendiri...(kadang2 aku sendiri pun dah berjangkit dengan penyakit ini)

2. Blogger wanita ramai follower sebab cantik. pakej utama kena ada iaitu cantik pastu pandai mengedikkan diri kat blog sendiri...memang la kita selalunya tak perasan dengan apa yang kita buat...kita anggap biasa je benda tu semua..tapi ada orang lain anggap mende itu sesuatu yang menggedikkan..tau la empunya blog tu cantik..sekalipun dia bercerita pasal makanan ke kasut ke apa2 jelah yang dia nak tulis kenapa & mengapa harus diselitkan muka sendiri yang konon2 comel tu (tapi memang la comel,cume kalau dah terlebih tu naik menyampah jadinya). Jangan kata aku jeles pulak...xde maknanya aku nak jeles...beauty lies in the eyes of the beholder.

3. Curi entry orang lain...banyak dah aku tengok orang amik entry aku, kalau aku amik entry orang lain aku akan wat credit dari mana aku dapat...ada la pulak ntah sape2 amik entry aku pastu dia publish kat blog dia then ramai la komen2 kat entry tu..kat entry asal satu komen pun xde..ha nie memang aku jeles, tapi jeles sket jelah..lepas tu aku wat x tau je..lantak diorang la nak curi ke ape ke..kalau ada info pun dia akan cakap camnie - amik dari orang lain tapi tak ingat kat mana - mungkin banyak sangat blog yang dia baca sampai lupa kat mana dia curi entry tu (err...aku pernah buat jugak ke??maaf ya kalau aku pernah buat camtu)

4. Bila baca balik tajuk ngan entry yang aku buat nie macam takde kena mengena pulak kan...so sebenarnya aku nak bagi tau di sini..InsyaAllah aku akan mula aktif balik menulis blog ni..tapi aku nak cuba wat perubahan.

Kalau korang perasan blog pasal diri sendiri dah banyak sangat mewarnai persada pembloggingan ini...Malah tidak dinafinkan bagi blogger cantik...cerita pasal diri sendiri dan dalam kelambu mereka itulah yang orang suka sangat nak baca. Tapi perlukah membuka aib sendiri untuk menarik seramai mungkin follower untuk follow blog kita??? Citer pada dunia hari ini gi makan apa, minum apa, pegi mana, jadi apa, rasanya semua itu tak perlu..sekalipun anda artis...ada aku kesah dia gosok gigi guna berus gigi jenama apa. Mengarut je dari sebesar2 cerita sampai la sekecik2 kuman nak bagitau kat dunia...

So lepas nie sebolehnya aku nak kurangkan citer pasal diri aku sendiri...paling bagus kalau aku boleh lenyapkan terus cerita pasal diri sendiri, tapi macam x boleh la pulak..sebab nie blog aku..kadang2 mesti la aku nak citer pasal diri aku...oklah kalau ada mende yang patut aku cerita baru aku cerita. Aku berazam untuk menjadikan blog aku nie satu medium yang lebih bijak... baik dari bahan penceritaan, penyampaian, maksud dan semuanyalah.

Seperti kata2 seorang sahabat aku masa belajar dulu, dia pernah cakap kat aku dia tulis blog sebab nak bagi info..so dia nak orang kenal dia sebab info yang dia bagi, masalahnya aku tak ingat apa nama blog dia...nanti la ada masa aku try google cari blog dia tu.

Blog adalah salah satu medium yang digunakan sebagai cetusan rasa dan luahan tarian jari jemari tangan dan kaki anda, ianya juga boleh menjana pendapatan untuk poket anda seterusnya dapat mempopularkan diri anda, segalanya terserah pada anda bagaimana cara untuk anda mempromosikan blog anda itu di mata dunia...



Sekian. Marilah berblog untuk mencapai kegemilangan.


Tuesday, March 22, 2011

Creative Pencil Sculptures

Artists who create beautiful artworks using pencils can’t surprise us nowadays. But Dalton Ghetti found a way how to create miniature masterpieces using pencils. He simply carved the alphabet on the tips of 26 pencils, making letters come alive. More images after the break...












Pengalaman Earthquake di Tokyo, 11-3-11


Fwd Email Dari Seorang Hamba ALLAH :

Salam...

Nak cerita earthquake & tsunami yg berlaku di Jepun, rasanya CNN setiap hari bercerita... terlupa nasib rakyat Libya yg malang. Jadi saya ceritakan pengalaman saya.

Allah nak buka mata org jepun kot untuk masuk Islam, percaya pada Allah... & pada kita.. utk tingkatkan lagi keimanan iaitu percaya kiamat pasti berlaku & hanya pada Allah tempat kita berlindung & minta pertolongan. Org jepun ni akhlak mereka Islam.. bersih, baik, sabar, berbudi bahasa, amanah, tidak ganggu orang (jenayah paling kurang)... cuma ramai yg masih belum kenal Islam.

Waktu terjadinya earthquake saya di rumah lebih kurang pkl 2:45pm, baru nak keluar ambil anak balik sekolah. Sedang mencari kunci kereta didapur, saya tertoleh notebook di meja makan.. pelik.. cover notebook tu flapping.. sekejap lepas tu start dgn gegaran... yang paling menakutkan bunyi gegaran tu, kuat sungguh. Kalau gempa biasa tak ada bunyi & saya semenjak tinggal disini x pernah sedar bila gempa berlaku. Semasa saya pergi Earthquake Learning dulu, di simulate keadaan berlaku di Kobe... macam itulah bunyi gegaran yg berlaku hari Jumaat tu..... , meja, kerusi yg berat pun shaking kuat... Tak sanggup nak tengok apa yang Allah nak timpa pada saya, dari duduk saya terus sujud di bawah meja, menangis, istigfar... masa tu penghulu istighfar pun x dapat nak baca sampai habis... dah x boleh ingat... bahkan terlupa saya ada sorang anak kat rumah. Umpama kiamatkan... org terlupa anak isteri... Selepas gegaran kuat itulah tsunami melanda... Alhamdulillah dalam & luar rumah saya dalam keadaan elok, malah gambar didinding pun x senget... wp gempa dahsyat sekali... pengajaran buat kita semua hanya Allah tempat kita mohon pertolongan.. minta ampun byk2.. & peliharalah solat walau dimana kita berada. Begitu juga office suami... walaupun ditingkat 32, tak ada yg tunggang terbalik, elok keadaannya. Pada saya, sbb pejabat itulah tempat mereka tunaikan solat... Allah pelihara pejabat mereka. Kata suami saya, waktu kejadian gempa tersebut, dari tingkap, nampak bangunan berhampiran macam pokok kelapa bergoyang.

Waktu tu, Jepun dan tayangkan kejadian yg berlaku di tv. Elok juga saya x on tv masa tu.. jadi x tahu tsunami berlaku. Lepas gegaran kedua... bila keadaan nampak ok, saya terus keluar drive ke sekolah macam biasa.... lega bila tgk kawasan sekitar dan sepanjang jalan bangunan2 ok... org Jepun ramai juga di main road...sibuk dgn hp... saya cuba juga call husband.. rupanya bila berlakunya gempa, hp, elevator & train dah x function hingga keesokan harinya. Sewaktu drive, ada masa bila berhenti ditraffic light, kereta bergegar disbbkan gempa seterusnya.

Hingga hari ini masih ada gempa.. gegaran sikit2 tanpa bunyi. Kami masih berjaga dan mohon Allah tak turunkan bala lagi.. Petrol, letrik di catu.. brg2 makanan pun berkurangan untuk bantu mangsa tsunami sbb tanaman mereka juga habis dilanda tsunami. Train service juga dikurangkan.. sekolah anak saya cuti seminggu hingga spring break minggu depan. Bimbang juga pasal leakage nuclear plant... tapi katanya stage 4 (pernah terjadi di US stage 5) dan angin bertiup arah ke laut..

Kesian Jepun... teknologi punya canggih... tapi Allah nak tunjukkan Dia Maha Kuasa... bila dikataNya jadi, maka jadilah tanpa lewat sesaat pun.. ilmu manusia tak mampu nak detect... cuma Allah kasih pada binatang2 yg x berdosa... mereka lebih tahu sesuatu yg buruk akan berlaku maka beramai2 pindah ketempat lain sebelum kejadian.

Yg saya respect... masyarakat jepun, diwaktu susah begini pun mereka & mangsa2 tsunami tetap sabar, beratur menunggu giliran, langsung x berebut, bertolak & tak ada peniaga di Tokyo ni yg ambil kesempatan naikkan harga barangan... malah ada yg turunkan harga. Juga x ada kedengaran orang ambil kesempatan merompak rumah mangsa tsunami. Semoga Allah gantikan pada mereka yg jauh lebih baik iaitu Islam.. Aminnn.... sebab lepas peristiwa Sep 13 runtuhnya world trade centre, ramai org Jepun yg memeluk Islam.

Wassalam.
Related Link : Luahan Hati Seorang Pelajar Kita Di Jepun Tentang Tsunami

Luahan Hati Seorang Pelajar Kita Di Jepun Tentang Tsunami


Dimana sensitiviti mereka???

Assalamulaikum abg.nara,

Saya seorang pelajar di jepun yang kini sedang dalam keadaan berjaga-jaga atas segala macam kemungkinan buat mase sekarang. pertamanya, terima kasih yang tidak terhingga kepada abg.nara kerana membaca email ini. tujuan saye bagi abg.nara email ni adalah untuk abang nara dapat bantu sebarkan kepada umum akan hal ini. kerana saya tahu betapa berpengaruhnya beautifulnara ini ^ ^

Berkenaan kejadian di jepun, abg.nara banyak laporkan pada umum dan kami di sini ucapkan terima kasih sangat3. antara kronologi yang berlaku, gegaran sekuat magnitud 9.0 pada petang jumaat lalu di kawasan timur jepun, dengan tsunami setinggi 10meter, diikuti gegaran sekuat magnitud 6.6 berpusat di utara nagano pada awal pagi sabtu lalu.

Selepas itu diikuti dengan letupan reaktor pertama di nuclear power plant pertama di fukushima pada hari sabtu (jepun ade 2 nuclear power plant, di mane setiap power plant ade 6 unit reaktor) dan pada hari ini, baru sahaja tadi jam 11 jepun, reaktor ketiga pada nuclear power plant yang sama telah meletup. di kedua-dua letupan, radioaktif tersebar ke udara dan ianya merisaukan semua orang di sini walaupun kadar radioaktif yang tersebar tidak membunuh. sehingga kini, dalam 160 orang dianggarkan telah terkena kesan radioaktif tersebut.

Berkenaan gegaran, di kawasan timur jepun, gegaran yang agak kuat dan menakutkan beberapa kali terasa sehingga hari ini sejak jumaat lalu, dan di kawasan berhampiran, gegaran kecil masih berlaku sehingga saat ini. buat masa ini, ada pelajar di kawasan timur jepun yang masih berlindung di tempat perlindungan bagi tujuan keselamatan.

Dengan ancaman gempa bumi, tsunami, letupan nuklear, dan terbaru ancaman gunung berapi di kawasan selatan jepun, kami sangat berharap agar rakyat malaysia sama-sama mendoakan keselamatan kami di sini.

Di sebalik kerisauan yang kami rasakan, terselit rasa kecewa dalam diri kami terhadap sebahagian mereka di malaysia. seperti yang abg.nara laporkan, berita harian membuat lawak bangsat terhadap ape yang berlaku di sini, begitu juga fizz fairuz yang perangai hampeh gile dengan mempermainkan kejadian ini.

Mane pergi sensitiviti dan nilai kemanusiaan mereka? mereka tak tahukah betapa sedih kami di sini melihat saudara jepun kehilangan ahli keluarga, kehilangan rumah dan kenderaan, kehilangan kampung, kehilangan segalanya. cari mak tak jumpa, cari ayah, cari ahli keluarga.. tiada. dan mereka terpaksa menelan ketentuan bahawa ahli keluarga mereka telah dihanyutkan tsunami. tangisan yang tak berkesudahan :,(

Dan mereka yang bangsat ini boleh buat main lagi keadaan ini? kalau mereka gunekan alasan bahawa nak menunjukkan bahawa ultraman ape semua tiada kuasa, yang berkuasa hanya Allah, dakwah cara ape yang kau gunakan?? dakwah perlu beradab, bukan biadap macam kalian. nak bercakap tentang Islam konon.. saya boleh katakan saya jamin bahawa orang jepun yang tidak beragama ini, lebih banyak nilai Islam dari kebanyakan orang islam malaysia sendiri.

Lagi satu, mereka ini (berita harian & fizz fairuz) mungkin tiada ahli keluarga yang berada di jepun samada yang belajar atau bekerja. mereka takkan tahu betapa risau, betapa gusarnya perasaan ahli keluarga kami di malaysia. sewenang-wenang membuat lawak bodoh macam haram.. agak-agakla wei.. ade batas kot dalam apa jua yang kita lakukan.

Kami jugak kecewa dengan perangai sebahagian rakyat malaysia. ape yang ditulis ustaz hasrizal ini perlu sangat3 dijadikan titik tolak untuk rakyat malaysia berfikir, muhasabah diri, dan ubah mentaliti.. tolonglah.. baca, faham, dan bertindak untuk berubah. mentaliti rakyat malaysia telah sangat rosak. (saye tidak cakap semua, saya maksudkan sebahagian yang terlibat).

http://saifulislam.com/9430

Lihatlah,. pemimpin malaysia asyik sibuk dengan kerisauan ekonomi bila jepun kena camni. mane pergi nilai kasih sayang sesama manusia?? orang jepun bukannya kafir harbi yang perlu diperangi. mane pergi sensitiviti kalian? kamonla, peka sikit wahai pemimpin sekalian. padanlah malaysia kita kini, pemimpin kencing berdiri, rakyat kencing berlari pun sikit kau tak ambil peduli…

Saya mohon, rakyat malaysia sekalian, sedarlah. di sebalik apa yang berlaku ini, terlalu banyak yang Allah nak ajar kita semua. beringatlah, masa yang dijanjikanNya telah semakin dekat. hiburan melampau yang disajikan di negara kita telah banyak merosakkan mentaliti masyarakat kita. telah tiba masenya kita semua sedar.. sebelum berlaku pada negara kita kejadian sebegini, berubahlah. beringatlah.. peliharalah diri, peliharalah ahli keluarga kalian daripada menjadi bahan bakar api neraka (66:6).

Maaf kerana email ini panjang abg.nara. saya rase saye perlu katekan perkara ini atas rase keprihatinan saye kepada semua warga malaysia yang saya kasihi.

Terima kasih selagi lagi abg.nara sebab bace email saye ini.

* saye tidak minta email ini disiarkan, saye biarkan ianya pada penilaian abg.nara utk siarkan atau tidak. saye tahu abg.nara seorang yang sangat sensitif dan peka dengan hal-hal sebegini. jika disiarkan, saye tidak minta sebarang kredit. ini adelah sekadar untuk membuka minda umum.

Berita tentang karikatur ini telah masuk ke laman web CNN dengan tajuk “Malaysian newspaper pokes fun at recent tsunami disasters“. Buruk nama Malaysia.

link asal Beautifulnara

Friday, March 18, 2011

Radiation Effects


Irma Hasmie dah pakai tudung..

C0mel kan...bertambah2 cantik irma hasmie nie...artikel & gambar leh tgk di sini Oh! Bulan

Sama Ke???



link untuk baca berita penuh KONGSI ni plk MERONG

Thursday, March 17, 2011

Ibu & Anak

Nie bukan pasal ubat batuk cap Ibu dan Anak..tapi petang samalam aku gi kedai buku & nampak banyak sangat cover majalah mengandingkan ibu dan anak..antara contohnya seperti gambar dibawah ini..highlight ok cover malah untuk bulan nie..memangla sebelum nie pun ramai artis lain yang jadi cover majalah digandingkan dengan anak mereka

Anne Ngasri & anak2 dia serta Darling(Kakak dia)


Eja & Eishal

Lisda & anak2 dia


* cikgu aku kata lebih dari 1 maksudnya banyak...

Thursday, March 10, 2011

AKU MAHU JADI BINTANG


Ini bukan kisah nak jadi bintang filem ke atau bintang2 kat pentas tu...tapi aku nak jadi seperti BINTANG DI LANGIT...

Sebab ape aku nak jadi bintang di langit?? slh 1 adalah sebab kata2 nie...

Jadilah seperti bintang gemerlapan di atas permukaan air, menjulang tinggi di angkasa namun tetap merendah di permukaan bumi. janganlah menjadi asap yang berada di permukaan, namun berusaha mengangkat dirinya setinggi mungkin...


Selain tu aku rasa bintang nie sentiasa ada bila kita susah (sebab dia hanya berkilau pada waktu malam je), lepas tu leh jadi panduan arah org2 yg musafir...bila bintang nie dah tua dia akan berkedip lebih banyak & lebih terang dari biasa...bintang itu akan sentiasa ada di sana meski tanpa kita sedari. pendek kata dia sentiasa ada memerhati meskipun kita x perlukannya...

oh suke sangat la aku pada bintang...

Firman Idol Kehilangan

Firman Idol Kehilangan



Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

*
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Reff:
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan ku sia-siakan kamu lagi

Back to *, Reff:

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila

Takkan ku sia-siakan kamu lagi.. (2x)

Fikirkanlah....

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,

Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

Tuesday, March 08, 2011

Amazing Satellite Space Camera Views

Niagara Falls


The image shows the Niagara River that connects Lake Erie to Lake Ontario, snaking around Goat Island, in the lower left of the full image. Most of the river's water plummets over the Canadian/Horseshoe Falls, but some diverted water spills over American Falls and Bridal Veil Falls downstream. Every second, more than two million liters of water plunges over the Horsehoe Falls segment of Niagara Falls creating one of the world's largest waterfalls as well as eating away as much as two meters of rock per year. The image was acquired August 2, 2004

Tsunami strikes the coast of Sri Lanka


This is a natural color, 60-centimeter (2-foot) high-resolution QuickBird satellite image featuring the southwestern coast of Sri Lanka. Imagery was collected on December 26, 2004 at 10:20 a.m. Local time, slightly less than four hours after the 6:28 a.m. (local Sri Lanka time) earthquake and shortly after the moment of tsunami impact.

Ground Zero, New York City


This one-meter resolution satellite image of Manhattan, New York was collected at 11:43 a.m.. EDT on Sept. 12, 2001 by Space Imaging's IKONOS satellite. The image shows an area of white and gray-colored dust and smoke at the location where the 1,350-foot towers of the World Trade Center once stood. Since all airplanes were grounded over the U.S. After the attack, IKONOS ! Was the only commercial high-resolution camera that could take an overhead image at the time.

Grand Canyon


Northern Arizona and the Grand Canyon are captured in this pair of Multi-angle Imaging Spectroradiometer (MISR) images from December 31, 2000. The above image is a true color view from the nadir (vertical) camera. In addition to the Grand Canyon itself, which is visible in the western (lower) half of the images, other landmarks include Lake Powell, on the left, and Humphreys Peak and Sunset Crater National Monument on the right. Meteor Crater appears as a small dark depression with a brighter rim, and is just visible along the upper right-hand edge.

Malosmadulu Atolls, Maldives


North and South Malosmadulu Atolls are in the Maldives, an island republic in the northern Indian Ocean, southwest of India. The Maldives are made up of a chain! Of 1,192 small coral islands, which are grouped into clusters of atolls.. It has a total area of 298 square kilometers and a population of about 330,000. The capital and largest city is Male, with a population of about 80,000. Arguably the lowest-lying country in the world, the average elevation is just 1 meter above sea level. The natural-color ASTER image of the Malosmadulu Atolls was acquired on December 22, 2002, and is centered near 5.3 degrees North latitude, 73.9 degrees West longitude.

Ayers Rock (Uluru), Australia


This IKONOS satellite image of Ayers Rock was collected Jan. 17, 2004. Ayers Rock is located in Kata Tjuta National Park, 280 miles (450km) southwest of Alice Springs, Australia. It is the world's largest monolith, an Aboriginal sacred site and Australia's most famous natural landmark.

Noah's Ark Site?


Is it or isn't it? Satellite images of Mt. Ararat, Turkey have pointed to a possible sighting of Noah's Ark. Decide for yourself! Compare this image taken by Digital Globe on September 10, 2003 with Shamrock -- The Trinity Corporation' s image (enlarge). Also, note their image is flipped.

The Nile River


This image of the northern portion of the Nile River was captured by the Multi-angle Imaging Spectroradiometer' s (MISR's) nadir camera on January 30, 2001. Against the barren desert of northeastern Africa, the fertile valley of the Nile River runs northward through Egypt. The city of Cairo can be seen as a gray smudge right where the river widens into its broad fan-shaped delta. Other cities are dotted across the green landscape, giving it a speckled appearance. Where the Nile empties into the Mediterranean Sea (top) the waters are swirling with color, likely a mixture of sediment, organic matter, and possibly marine plant life. Farther west! , the bright blue color of the water is likely less-organically rich sediment, perhaps sand.

Earth's City Lights


This image of Earth's city lights, captured on October 19, 2000, was created with data from the Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) Operational Linescan System (OLS). The brightest areas of the Earth are the most urbanized, but not necessarily the most populated. Cities tend to grow along coastlines and transportation networks. The United States interstate highway system appears as a lattice connecting the brighter dots of city centers. In Russia, the Trans-Siberian railroad is a thin line stretching from Moscow through the center of Asia to Vladivostok. The Nile River, from the Aswan Dam to the Mediterranean Sea, is another bright thread through an otherwise dark region.

Mount St. Helens, Washington


On a Space Station expedition, astronauts observed and captured this detailed image of the volcano's summit caldera. In the center of the crater sits a lava dome that is 876 feet above the crater floor and is about 3,500 feet in diameter. The dome began to form after the May 18, 1980 eruption of Mount Saint Helens. After the eruption, there was not any dome building eruptions for more than a decade. Afternoon lighting accents the flow features in the volcanic and debris flows and the steep valleys eroded into the loosely consolidated material near the summit. This picture was taken on October 25, 2002

The Great Pyramid, Giza, Egypt