.

Saturday, June 25, 2011

Tips mencari bilik/rumah sewa.

Macam la aku hebat sangat dalam hal mencari umah atau bilik sewa nie kan siap nak bagi tips...xpelah baca jer citer aku nie...kalau korang seorang student...sampai masa korang pun akan cari rumah sewa...kalau korang bekerja..pun akan cari rumah sewa..melainkan korang memang kaya dan mampu untuk beli rumah sendiri x yah sewa2 dah baguslah kalau begitu kan...

Aku dah duduk sebanyak 6 buah rumah sewa..macam2 perangai dak umah sewa aku jumpa..

1st umah sewa kat Ipoh
2nd Melaka
3rd Ipoh lik kat Taman Cempaka
4th Ipoh jugak kat Ampang
5th Dato' Keramat, KL
6th kat d0t..d0t...d0t... Petaling Jaya (tpaksa dirahsiakan sehingga aku pindah, aku x nak org tau aku kat mn sekarang..)

tapi di sini aku bukan nak citer pasal mende tu semua..apa yang aku nak citer kat sini ialah untuk korang lebih berhati2 ketika mencari BILIK SEWA.

perkara pertama korang perlu tanya masa kol untuk mendapatkan maklumat lanjut pasal bilik sewa tu adalah (aku lebih fokus untuk bercerita pasal bilik sewa berbanding rumah sewa)

SIAPA LAGI YANG TINGGAL/DOK KAT RUMAH TU???

memang penting soalan nie...kenapa penting??? ok meh baca kisah aku nie dulu...

Kisah 1.

Aku : Hello. Nie **** (nama org yg mcari pyewa) ke? Saya nak tanya pasal bilik sewa tu la. Bilik tu available lagi x? (soalan 1st yg penting, kalau dah ada org x guna ko sembang pjg lebar ye x..)
Dia : Ya kosong lagi.
Aku : Sape je ya yang dok kat dalam umah tu? (soalan penting aku sebelum aku tnya pasal deposit ke..perabot ke)
Dia : Ada adik saya..tapi dia jarang lik umah..sabtu ahad je balik..tu pun kadang...
Aku : Adik awak tu lelaki ke perempuan. keje ke belajo?
Dia : Adik saya belajar lagi kat kolej. Lelaki.
Aku : Ohh xpelah cmtu...x jadi la nak sewa...
Dia : tapi adik saya memang jarang balik..

*** peduli ape aku adik dia selalu balik ke jarang balik ke..yg jelasnya adik dia LELAKI...mn leh dok serumah dengan yg bukan muhrim. x belajo agama ke!!!


Kisah 2.

Aku : Akak ada tak bilik kosong untuk di sewakat area blok akak.
Akak : ada satu umah tu dia memang nak sewakan bilik.
Aku : ada sape je kat umah tu?
Akak : ada budak2...biasalah budak2 bising sket kena la tahan dok serumah ngn budak2.
Aku : ooo..dah kawen la nie?
Akak : haah dah kawen...
Aku : mana suami dia?
Akak : ada je...
Aku : dok situ sekali la?
Akak : Haah.

*** nie lagi satu giler ke ape? bukan muhrim la oii...klu bilik tu dia sewakan pada pompuan...klu jd ape2 antara si suami tn.umh ngn pompuan tu camne? ok kita tukar..klu penyewa bilik tu lelaki...kalau jadi ape2 dgn si isteri tuan uamh camne?? ingat ko orang putih Amerika ke? dah terang2 Islam larang NIAT TAK MENGHALALKAN CARA. dah la...ada sesapa yg soh aku dok dengan yg bukan muhrim gudbye jelah.... HARAM TETAP HARAM!!!


Okay dah cukup dengan kisah itu...sekarang tibalah masa untuk aku berkongsi tips bagi mengelakkan anda DITIPU.

  1. Tanya berapa sewa keseluruhan rumah!
  2. Tanya berapa sewa setiap bilik yang ada!
  3. Tanya berapa bil air & letrik sebulan! (Sila jangan bayar dengan jumlah yang tetap untuk bil, mn ada bil statik tiap2 bulan banyak tu..pandainyer korang budget berapa banyak air/letrik nak guna untuk tiap2 bulan ye...)
  4. Tanya/mintak no tipon tuan umah. (ye memang penting nie,.sebab ape penting?...sila baca ulasannya di bawah)
penting untuk anda mintak no tipon tn umah sebelum anda tanya soklan no 1-3...so sila letakkan soalan no 4 kat no 1 ya...sebabnya ialah..setelah anda tanya macam2 kat dak umah yang anda nak sewa tu..sila kol tuan umah tnya terus kat tuan rumah berapa sewa sebenar rumah yang anda bakal duduk tu...jika tidak anda kemungkinan besar akan DITIPU....

USAH BIARKAN DIRI ANDA DI SELUBUNGI PENIPUAN

Tips tambahan bila anda dah tinggal/duduk kat bilik/umah sewa itu ialah..sila pastikan tiap2 kali pembayaran sewa dibuat ada hitam putih..jangan bagi by hand tanpa ape2 salinan yang membuktikan jumlah yang anda telah bayar. Lebih elok guna maybank 2 u contohnya la..pendek kata guna online transfer. print dan simpan...

Sila baca kisah ini Jangan Mengambil Hak Orang Lain

Kisah ini benar2 berlaku...persoalannya kenapa ada jugak orang yang sebegini di dunia ini...DOSA TETAP DOSA...mungkin anda selamat di dunia..kat akhirat belum tentu...adi0s...

* berhati2lah..peringatan untuk diri sendiri jugak.


2 kesan degil:

cik beast said...

mekasih utk tip2 tu!!!

C'est La Vie said...

Sama2...apa yang penting berhati2 bila nak sewa bilik..