.

Thursday, August 25, 2011

Siapa Rara Zikry???

Siapa Rara Zikry??? Maaflah sebab aku sebelum nie memang tak tau siapa wanita yang dimaksudkan ini..1st time aku tengok dari FB Wardina Safiyyah OfficialPage..then aku google cari maklumat siapa yang bernama Rara Zikry..dan keputusan carian yang aku dapat ialah...

nama sebenar Rara Zikry ialah Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri. apa yg terjadi pada wanita yang bernama Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri ini??? Sila baca artikel di bawah yang aku amik dari blog MISS SHASHA


On 19th of March 2010, Zarith Nadhira went into coma for 2 months due to a mild asthma. Initially she was admitted at Darul Ehsan Medical Centre Shah Alam, subsequently referred to Subang Jaya Medical Centre, was admitted in ICU. Alhamdulillah she woke up from coma but was unable to speak or communicate with her parents, relatives & friends. She needs to be fed through a tube at her lower abdomen. Her hands & legs were stiff until today and she needs further medical treatment from specialists at University Hospital. Her diagnosis is Hypoxic Ischaemic Encephalopathy, in simple explanation : brain injury due to lack of oxygen because she had difficulty breathing. Hospital cost for the treatment at Subang Jaya Medical Centre came about RM80,000.00 not to include the cost at DEMC and later some other cost incurred at Sunway Hospital. This time her follow up treatment at Hospital University require intrathecal medications for her spastic episodes which would involve


1) EDM Lumber Drainage Kit, Qty 1 costing RM900.00 per unit
2) IT Baclofen test doses 1ml/vial (50mcg/ml) Qty 3 costing RM115.00 per unit
3)Intrathecal Drug Delivery Package
i.e Synchromed Programmable Pump, Two piece catheter kit, Tunnel rod Qty 1 costing RM45,000.00
4)IT Baclofen 20ml/vial (500mcg/ml) Qty 1-2 vials /mth costing RM670 per unit


This time the cost would be about RM47,000.00 excluding hospital fees.
The treatment were so costly as such we hope donations from you will lighten the burden that Nadhira's parent had to bear. Thank you for your kind donations and may Allah bless you.


Maybank Account Details
Account Holder Name: Zarina Binti Amir
Account Number: 112183147486
Please contact Zarina Amir (Nadhira’s mother) @ 012-3603509 for further infos.




Cikgu aku pernah cakap pada kitorg masa tu aku Form 3 kalau tak silap...dia cakap cuba bayangkan jika suatu hari nanti korang bangan tidur..bila korang buka mata x nampak apa2 atau mulut tak lagi dapat mengeluarkan sebarang bunyi/suara (bisu),tangan & kaki x leh nak bergerak atau tetiba tak leh dengar ape2...bagaimana? Sebab itu kita perlu bersyukur bila kita bangun pagi hari ini kita buka mata..kita masih boleh melihat, telinga kita masih lagi boleh mendengar, mulut kita boleh berkata2, kaki dan tangan kita dapat digerakkan..otak kita juga masih berfungsi dengan baik

Tapi lihat apa yang terjadi pada Rara Zikry, dalam sekelip mata dia terlantar sakit..koma selama dua bulan, sedar je dari koma dia tak dapat bercakap malah pergerakan kaki dan tangan tidak seaktif dulu.

Apa yang terjadi pada Rara Zikry cukup memberi kita peringatan bahawa segala apa yang kita ada.,adalah milik Tuhan ..oleh itu bila2 masa dan di mana2 jua Tuhan berhak menarik balik segala nikmat yang Dia beri kepada kita, kerana apa yang kita miliki ini hanya sebagai 1 amanah dari Tuhan kepada hamba-Nya.

Kepada semua, marilah kita mendoakan yang terbaik untuk Rara Zikry, semoga Tuhan memberi kesembuhan padanya, semoga dia dapat berjalan, bergerak dan tersenyum seperti dulu. InsyaAllah.

Anda juga boleh klik LIKE FB Contribution for Rara Zikry's medical expenses dengan mengklik link di bawah, segala info di sana..




0 kesan degil: