.

Tuesday, March 20, 2012

Amalan Cukur Jambul & Hukum Membuat Pemeriksaan & Melahirkan Bayi Dgn Doktor Lelaki.

Okay aku rasa terpanggil untuk membuat ulasan mengenai perkara dengan tajuk di atas.

1st cukur jambul bagi bayi..

Berpandukan kepada syariat Islam, istilah cukur jambul sebenarnya tidak wujud dan selari dengan sunah Nabi Muhammad s.a.w.. Malah amalan ini juga dipercayai berasal daripada kepercayaan masyarakat India yang beragama Hindu.

apa2 pun...

Islam menggalakkan amalan mencukur rambut bayi sehingga botak supaya segala kekotoran yang keluar daripada rahim dapat dibuang dan membolehkan rambut baru tumbuh dengan sihat.
tapi..

Sebahagian masyarakat Islam hari ini tidak mencukur rambut anak-anak hingga botak sebaliknya mengadakan upacara cukur jambul sebagai adat dan tradisi yang telah dilakukan sejak turun temurun. Tambah mengelirukan, rambut yang digunting itu dimasukkan ke dalam buah kelapa.
untuk artikel & pemahaman yg lebih lanjut boleh klik Halaqah.net

Mencukur jambul bayi hukumnya makruh, kerana ia sejenis “qaza” yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w. [Shahih al-Bukhari, no: 5920] “Qaza” ialah mencukur sebahagian rambut di mana-mana bahagian kepala sementara di bahagian lain rambut dibiarkan [Fath al-Bari, jld. 28, ms. 832]. “Qaza” dilarang kerana ia mencacatkan kepala seseorang – termasuk kepala bayi – dan ia menyerupai fesyen sebahagian orang bukan Islam. Sekalipun hukumnya makruh, mana-mana ibubapa yang beriman kepada Allah lagi mengharapkan keredhaan-Nya akan berusaha menjauhi sesuatu yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w.. Selain itu ada juga ibubapa yang sekadar menggunting beberapa helai rambut bayi. Praktik ini tidak memiliki apa-apa manfaat sama ada dari sudut agama mahu pun selainnya.
okay nak baca lagi leh klik link yg sm seperti dibawah...dari apa yg aku faham, hukum "cukur jambul" nie adalah sunat..tp bknlah semata2 cukur se"coit" jer..tp kena botakkan kepala bayi tu..jika aku salah sila betulkan ya..

2. okay hukum pemeriksaan kandungan ngn lahirkan bayi disambut oleh doktor lelaki.

satu je perkataan yang sesuai iaitu

HARAM!!!!

x percaya leh klik sini HafizFirdaus.com

0 kesan degil: