.

Monday, November 02, 2015

Nama & Penyesalan

Salam..memang lama sangat tak tengokk blog... buzy sangat dah... apa2 pun meh follow ig idzarahani @ add fb ID ZARAHANI @ like page FB little zara shop..Macam2 ada habaq hang.. 😁

Just nak membebel sikit..cukup2 la bagi nama anak panjang2 & susah nak eja tu... kesian la kat anak tu nak bawak nama sendiri dah macam nama 10 orang....kot ye pun excited dapat anak...tak payah la bebankan anak tu dengan nama merepek2... aku yakin satu hari nanti mesti akan ada rasa penyesalan sebab bagi nama camtu... 

contoh zullayqha zaffhifhah zhulianna binti zafran zulkiefli ... kan aku kata contoh tadi... 

1st nama dahlah susah nak eja..nak sebut apatah lagi tak payah la nak boombastik sangat ejaan tu.. last² panggil "ika"... budak tu nak mengeja nama sendiri time sekolah nanti mungkin dah tingkatan 5 baru betul eja... darjah 6 baru ingat nama sendiri...

2nd dah nama huruf terakhir panggil kedatangan pun orang last la.. ambik hadiah..konvo & sebagainya yang ikut turutan huruf...bakal jadi orang terakhir...kesian...

3rd.. akad nikah/talqin cmne pulak..sendiri mau ingatlah ye..sila hafal 2 tahun lebih awal bakal nama isteri anda...kadi pun kena siap sedialah...

Untuk akhirnya...bagilah nama yang ada makna..panggilan yang bermakna..kerana sebaris nama itu besar maknanya...

Salam...





Sent from my Samsung device